Editorial

Ето че 2020-а е вече зад гърба ни с всичките си абсурди и изпитания, а през 2021-ва ни очакват по-добри дни. Ще се радваме отново на безброй малки неща в живота, които сякаш сме престанали да оценяваме, единодушни са 11-те участници в настоящия брой, чието мнение по темата: „Какъв ще е светът през 2021“, публикуваме. Доминантна черта от нашата народопсихология е да се оплакваме от какво ли не. Ситуацията, в която се намираме, има шанс да ни помогне в заличаването на този наш навик.

Затова и в броя представяме гледните точки на родни дентални професионалисти, които са пример не просто за това как човек може да постига целите си в трудни време-
на, а и още – как са използвали кризата, за да напреднат професионално. Такъв е случаят с д-р Галин Гаврилов, който твърди, че COVID годината му е донесла нови пациенти за ортодонтия, което той си обяснява с носенето на маски, скриващи устата, така че брекетите да не се виждат.

Умен ход, с който излиза от кризата, е и този на д-р Мирена Дойчинова, която споделя в броя за това как със своя брат и съдружник – д-р Траян Добрев, са променили цялостния подход към пациентите, започнали са да извършват няколко манипулации наведнъж, като за целта пациентите остават по няколко часа на стола. Така им спестяват отсъствието от работа, пътуването и в същото време успяват да извършат много по-голям обем от работа за едно посещение и така много по-бързо да завършат клиничните случаи. В резултат за тях 2020 година не е била по-лоша от 2019-а. И така, факт е, че чашата ни е наполовина пълна. От нас зависи дали ще я видим наполовина пълна, или наполовина празна.

Нашата е пълна!

Няма да крием: обмисляхме да спрем издаването на Dental Tribune. Чудихме се дали на вас – денталните лекари, ви е изобщо до списание, както и дали ще можем да финансираме чрез абонаментната кампания наличието на изданието през 2021 г. Вие обаче доказахте с реални действия, че искате да продължим да съществуваме. А ние в отговор обещаваме, че ще продължим да ви предлагаме смисъл, спокойствие и нормалност с думите и делата си!

Точно в периоди на неизвестност като този човек трябва най-силно да отстоява себе си и това, в което вярва. А ние заедно вярваме в Dental Tribune.

Затова през 2021 г. изданието ни ще излезе в печатен и дигитален формат 5 пъти в месеците: февруари, април, юни, октомври, декември.

Приятно четене!

      Уляна Винчева, главен редактор