Завърших Dawson, за да престана да се чувствам безпомощен в работата си

Завърших Dawson, за да престана да се чувствам безпомощен в работата си

Д-р Емил Гришин е един от преминалите едногодишното 4-модулно обучение в централата на Dawson Academy в Thornton Hough, Великобритания, което завърши този септември. Специално за Dental Tribune той сподели впечатленията си от обучението в легендарната Dawson Academy и обясни защо според него е толкова важно всеки дентален лекар да е образован по темата оклузия.

Няма да крия, че дълго се колебах, преди да реша да се включа в 4-модулното обучение „Оклузия и естетика“, тъй като за българската реалност стойността на обучението е сериозна. Трудно е да поемеш риска да инвестираш толкова средства и време за обучение, за чиято стойност нямаш много информация.

Желанието ми да престана да се чувствам безпомощен да помогна на голяма част от пациентите ми даде превес на окончателното ми решение да се включа в сформиращата се българска група, която премина обучението в 4 модула.

В нашето академично обучение това, на което ни учат по темата оклузия, е не само оскъдно, а и абсолютно погрешно, и бих казал, дори опасно за практикуване. Хубаво би било светилата в катедрите по протетика в България да си вземат бележка и ако не могат да дадат нужното на студентите, да имат доблестта да дадат път на други. Това обаче надали ще се случи скоро. По тази причина обучението на Академията на Доусън е един от малкото начини за един дентален лекар да придобие компетентност в може би най-всеобхватния и мултидисциплинарен дял от денталната медицина.

Българската група, завършила 4-те нива на обучението „Оклузия и естетика“.

Радвам се да споделя, че всеки паунд и всяка секунда, отделени за курса, си струваха. Сега усещам, че имам основата от знания и умения, имам и увереността да довеждам дългия, сложен и отговорен лечебен процес до успешен и предвидим в бъдещето край. Това, което научих по време на това обучение, е как да направя първите си стъпки по един дълъг път, но има още много неизвестни.

Голямото предимство за мен е, че програмата на курса е така помислена, че успява да създаде матрица на разсъждение в главата на клинициста, която с помощта на изрядна документация и чеклистове да гарантира спокойствие за доктор и пациент по време на лечебния процес.

Получих знания не само за сложните оклузални случаи, но и за такива рутинни дейности като оклузално ажустиране на корони и обтурации. Научава се много и по отношение на самодисциплината, която на всички ни липсва в различна степен.

Българската група, завършила 4-те нива на обучението „Оклузия и естетика“.

Осъзнах колко важна е ролята на ортодонта в решаването на протетични случаи и колко трудно се намира ортодонт, който да умее да работи по критериите на Доусън. Непрестанно д-р Иън Бъкъл, който беше водещ на курса, ни призоваваше да спазваме принципите на минималната интервенция, което за българските протезисти вероятно е толкова шокиращо, колкото беше и за мен.

Масовото пилене за корони за мен е в миналото.

Не на последно място, получих знания и умения да виждам трудните и рискови случаи още по време на диагностичната фаза. Обърнато бе внимание дори на детайли като подходящи бондинг системи и материали за възстановяване. В рамките на курса се обръща много внимание и на комуникацията с пациента, с персонала и с колегите. Досега не се бях занимавал сериозно с протетика, а основно с ендодонтия. Вече знам, че започвайки да овладявам дъвкателните сили в устата по правилните вектори, ендолеченията ми по-рядко ще завършват с фрактури.

Препоръчвам искрено програмата на Dawson Academy на всеки дентален лекар без значение от специалността му.