Усмивка на годината 2019

Усмивка на годината 2019

Вечерта на 11 април 2019 г. (четвъртък) „МКАР София“ – домът на BMW и MINI в България, бе дом и на официалната церемония по награждаването в конкурса „Усмивка на годината“. 180 души – представители на българския дентален елит, отпразнуваха ежегодните призове. Надпреварата, организирана от Dental Tribune, за дванадесети път отличи и награди постиженията на българските зъболекари и зъботехници.

Тази година в надпреварата участваха 22 клинични случая, създадени от 33-ма специалисти от различни сфери на денталната медицина. Съгласно регламента участниците се състезаваха освен в традиционните седем категории: „Комплексно естетично възстановяване“, „Керамични възстановявания“, „Композитни възстановявания“, „Розова естетика“, „Ортодонтски случай“, „Имплантологичен случай“ и „Студентски клиничен случай“, също и в новоучредената осма категория за 2019 г. „Ортодонтски случай с алайнери“.

Тримата световноизвестни журиращи в конкурса – д-р Федерико Ферарис (Италия), д-р Ставрос Пелеканос (Гърция), д-р Рафаел Романо от Израел, определиха победителите във всяка от категориите чрез анонимен вот, осъществен онлайн. В две от категориите – „Комплексно естетично възстановяване“ и „Керамични възстановявания“, се стигна до балотаж поради равен резултат в първото журиране.

Членовете на журито – д-р Федерико Ферарис (вляво), д-р Рафаел Романо и организаторът на конкурса – Уляна винчева

Членовете на журито - д-р Федерико Ферарис (вляво), д-р Рафаел Романо и организаторът на конкурса - Уляна винчева

Д-р Рафаел Романо от Израел – член на журито

Д-р Романо, за трета поредна година сте член на журито в гУсмивка на годината“. Какви са впечатленията ви от тазгодишното събитие?

Д-р Рафаел Романо

Преди всичко искам да поздравя Уляна и Dental Tribune за това, че с всяка следваща година успяват да издигнат конкурса на още по-високо ниво. Нямам търпение да видя какво ще се случи догодина и се радвам, че отново ще имам възможност да бъда част от събитието.

Тази година случаите бяха невероятни, както можеше да се очаква, и определено бяха по-комплексни. Това, което наблюдаваме да се случва между самите зъболекари, също е интересно. Направи ми впечатление, че всеки екип поздрави останалите екипи, които участваха. Личи си, че вече са свикнали да са сред колеги, които са на същото ниво като тях – без арогантност, само с приятелски чувства. Това може само да ни радва.

Смятате ли, че конкурсът има бъдеще като международно събитие?

Никъде по света не съм виждал подобно събитие – това, което Dental Tribune прави в България, е уникално. Наистина се надявам събитието да стане международно някой ден.

За да се заеме с такова начинание обаче, човек трябва да е малко луд. От Уляна знам, че за нея „Усмивка на годината“ е визия, не бизнес. Конкурсът дава, особено на младите зъболекари, нещо, към което да се стремят. Това е особено важно за денталната медицина в България. До неотдавна страната не беше известна със своите брилянтни зъболекари, но нещата вече се променят, и конкурсът ясно показва това. Днес има български специалисти, които са лидери в някои дентални области.

Имате ли някакви препоръки относно регламента на конкурса?

Мисля, че е добра идея публиката също да участва в гласуването. Разбира се, не с тежестта на вота на журито, но поне 30% от оценката може да се базира на мнението на публиката. В момента само журито има възможност да види случаите преди вота, а те определено заслужават по-голяма ауд-итория. Разбира се, надявам се догодина да видим повече случаи.

Д-р Федерико Ферарис от Италия – член на журито

Д-р Ферарис, за първи път сте член на журито в гУсмивка на годината“. Какви са впечатленията ви от конкурса?

Д-р Федерико Ферарис

За мен е голяма чест и удоволствие, че имах възможност да участвам в журито. Събитието е наистина уникално. Вижда се колко са отдадени участниците в конкурса. Самата идея работата на едни толкова способни клиницисти да получи подобаващо признание, което пък да ги стимулира да развиват своите умения още повече, е наистина впечатляваща.

Имате ли някакви препоръки относно регламента на конкурса?

Конкурсът протече изключително приятно и гладко. Като член на журито за мен беше особено важно, че разполагах с достатъчно време да разгледам и анализирам случаите в детайли, преди да дам своя вот. Онлайн форматът на кандидатстване също е отличен, тъй като дава възможност да се видят целите случаи наведнъж. Човек получава наистина добра представа за работата на конкретния участник.

Коя категория ви беше най-интересна за журиране?

Практиката ми е фокусирана върху естетичната дентална медицина, така че за мен е естествено да имам афинитет към две от категориите – „Керамични възстановявания“ и „Композитни възстановявания“, макар и по съвсем лични причини. Иначе наистина ми хареса студентската категория. Студентите са бъдещи наши колеги и според мен е прекрасно, че организаторите им отделят специално внимание.

Какво е мнението ви за участниците в конкурса?

Случаите във всички категории бяха страхотни. Както казах и по време на церемонията, битката беше невероятна. За журито наистина не е никак лесно да реши кои са най-добрите от толкова много добри случаи. Българските зъболекари трябва да се гордеят с работата си. Знам колко труд, колко усилия стоят зад всички тези добре изглеждащи случаи. Такива резултати не се постигат за един ден. Мога само да поздравя участниците за превъзходно свършената работа.

Смятате ли, че „Усмивка на годината“ има бъдеще като международно събитие?

Разбира се! Конкурсът заслужава да се превърне в международен и да бъде отворен за специалисти от цял свят. Концепцията за церемонията също е фантастична, тъй като представлява перфектна възможност за хора от индустрията да се съберат, да обменят идеи и опит в приятна атмосфера, да се запознаят със свои талантливи колеги и да се вдъхновят от тяхната работа. Пожелавам на организаторите да успеят да гекспортират“ събитието в международен формат.

Победители

Наградата в най-сложната категория – „Комплексно естетично възстановяване“, журито отсъди на д-р Младен Камбов в екип с д-р Светлана Стоянова и зт. Красимир Дочев. Приза връчи Богдан Бутои – маркетинг мениджър на Dentstore – генерален спонсор на конкурса.

„Комплексно естетично възстановяване“ - д-р Младен Камбов

Д-р Борислав Рангочев отнесе статуетка в „Композитни възстановявания“ в екип със зт. Светослав Иванов. Наградата му бе връчена от Яница Маджарова – търговски представител на Ivoclar Vivadent за България.

„Композитни възстановявания“ - д-р Борислав Рангочев

Д-р Федерико Ферарис – член на журито, лично връчи статуетката в категория „Керамични възстановявания“, където победители са д-р Софиен Риахи и зт. Стефан Петров.

„Керамични възстановявания“ - д-р Федерико Ферарис

Д-р Венцеслав Станков стана победител в категория „Розова естетика“, с участието на д-р Ваня Липчева, д-р Константин Тончев и зт. Стефан Петров. Призът бе връчен от д-р Пресиян Кръстев – многократен носител на награди в конкурса.

„Розова естетика“ - д-р Венцеслав Станков

В категория „Ортодонтски случай“ бе наградена д-р Галина Белева. Наградата връчи другият член на журито, който е и ортодонт – д-р Рафаел Романо.

„Ортодонтски случай“ - д-р Галина Белева.

В новоучредената категория „Ортодонтски случай с алайнери“ победител е д-р Даниела Маркова, с участието на д-р Христо Марков. Приза връчи доц. д-р Мирослава Динкова.

„Ортодонтски случай с алайнери“ - д-р Даниела Маркова

Статуетката в „Студентски клиничен случай“ отиде при Стоян Русев, който в момента е студент 5-и курс във ФДМ–Варна.

„Студентски клиничен случай“ - Стоян Русев

В „Имплантологичен случай“ участие взе само 1 случай, на д-р Александър Киряков, в екип с д-р Елена Филипова и зт. Димитър Топалов, и не се случи състезание. Поради високата оценка, която клиничният случай получи от журито (осем от общо десет точки), организаторите и партньорите от Implant BH и Dentstore решиха да наградят участника в тази категория с хирургични сетове.

Имплантологичен случай“ - д-р Александър Киряков

Квартет INTRO се погрижиха за музикалното настроение на гостите.

Квартет Intro

Всички наградени дентални професионалисти получиха красиви дизайнерски статуетки, грамоти и сериозни материални награди, осигурени от партньорите на „Усмивка на годината“.

Дванадесетото издание на конкурса се осъщeстви с подкрепата на компаниите: Dentstore, Ivoclar Vivadent, BioHorizons, „М КАР София“, 3dbgprint.com. Международната платформа за мениджмънт на събития Weemss.com направи възможно протичането на всички етапи на конкурса да се осъществи изцяло онлайн.

Усмивка на годината 2019

Bravo.live осигуриха онлайн излъчване на събитието в реално време на facebook страницата на проявата, както и на множество партньорски страници. Всички клинични случаи са публикувани на usmivkanagodinata.com. Церемонията на тринадесетото издание на конкурса е планирана за 9 април 2020 г., а крайният срок за участие е 1 март 2020 г.

Водещ на събитието бе актьорът Петър Петров–Пепе.

Петър Петров–Пепе