Trust Me… I Am a Dentist!

Trust Me… I Am a Dentist!

Една история за екстремната екстракция на мъдрец на 4000 м в Таджикистан

През август по време на своето едномесечно пътешествие в Централна Азия д-р Димитър Тянков и д-р Георги Райков се натъкват на неочаквана ситуация. Оставайки да нощуват на палатка на мъртвото езеро Каракул в Таджикистан, един пациент сам открива своите лечители.

„Местен таджикски шофьор на бус, който транспортира туристи, беше спрял за снимки на въпросното езеро. Така попадна на нас, защото там беше и палатковата ни база. Запознахме се и той сподели, че има силна болка в зъб. Кратък преглед ми даде да разбера, че става дума за мъдрец. Предложихме да му извадим зъба, тъй като сме зъболекари от България. Той обаче, разбира се, въобще не ни повярва…

Показахме му инструментите и упойките, които си бяхме взели, и вероятно и заради силната болка беше принуден да ни повярва“, разказва за Dental Tribune д-р Тянков и добавя, че пациентът е помолил туристите от буса – швейцарци по народност, да му дадат 15 мин. за лечебната процедура. Те не само че са се съгласили, но и са присъствали на самото „шоу“, заснемайки го.

Цялата процедура е отнела 30 минути. „Помогнахме на човека. В това съм сигурен“ – добавя зъболекарят пътешественик д-р Димитър Тянков и завършва с усмивка: „Аз това го чаках… затова се бях снабдил с инструменти и упойки“.

Което си е наше, ще ни намери самó, както се казва.