Светът през 2021

Какъв би бил светът ни през 2021-ва? На какво да се надяваме? Какво да очакваме? Какъв е планът ни за действие в професионален и личен план? Как ни се отрази и как се адаптирахме към живот в извънредна ситуация? Отговор на всички тези въпроси потърсихме от личности от разнообразни слоеве на денталния свят: дентални лекари, зъботехници, търговци и бъдещи зъболекари – студенти по дентална медицина. На следващите пет страници поместваме споделения им опит, мисли и разсъждения. Надяваме се да ви бъдат полезни.

 

Д-Р ГАЛИН ГАВРИЛОВ, лекар по дентална медицина

Година на раждане: 1979 г.

Професия: лекар по дентална медицина Специалност: ортодонтия

Месторабота: дентален лекар (ортодонт) в първата специализирана ортодонтска клиника в България – ВАЛОР. Отличия: Завършва с отличие „Златен Хипократ“ магистратура по дентална медицина в МУ – София през 2004 г. През 2008 г. завършва специализация по ортодонтия в същия университет. Лектор в множество курсове, конференции и симпозиуми на национално и международно ниво.

Интереси извън денталната медицина: Свободното си време посвещава изцяло на пътувания със семейството си и игри и занимания с четирите си деца.

Промени ли се и по какъв начин обемът на работата в практиката ви след старта на пандемията и какво е състоянието ѝ в момента?

Oртодонтското лечение поради своята продължителност и необходимостта от регулярни контролни прегледи не трябва да се прекъсва. Интересно беше, че освен старите пациенти по време на пандемията се появиха много нови, което вероятно е свързано с носенето на маски, скриващи устата, така че брекетите не се виждат. Доколкото се очаква носенето на маски да продължи, периодът се оказа подходящ за ортодонтско лечение.

В началото на пандемията през месец март 2020 г. спряхме работа изцяло за 2 месеца, за да я реорганизираме съобразно променената ситуация. През това време, след задълбочен анализ и изследване на наличната литература, успяхме да оборудваме клиниката с различни системи за дезинфекция на въздуха и повърхностите и променихме протоколите си на работа съобразно риска от предаване на животозастрашаваща въздушно-капкова инфекция. Създадох и ново средство за защита – аерозолен щит, изцяло пригодено за нашата практика, което създава камера с негативно налягане около пациента и ограничава потенциално заразния аерозол във въздуха на кабинета. Всички аерозол-генериращи процедури се извършват под него, за да можем да елиминираме риска следващият пациент да вдиша аерозола от предишния. Въведохме и фогиране (замъгляване) на помещенията след всеки пациент с хипохлориста киселина, системи с UVC и HEPA филтри за пречистване на въздуха в клиниката. Това ни позволи да създадем високо ниво на сигурност – както на пациентите, така и на персонала, и да възстановим работа с нови протоколи, оборудване и екипировка. За щастие, до момента успяваме да опазим здравето на пациентите и персонала.

Променихме и организацията на работа. Разделихме двамата работещи ортодонти и техните пациенти на 2 отделни потока с екипи от асистенти. Всеки ортодонт работи самостоятелно 3–4 пъти седмично с удължен график.

Какви са прогнозите ви за света през 2021 г.?

Смятам, че текущата ситуация ще продължи на приливи и отливи поне още една година, като ще има затишие през лятото, което би било чудесен момент за масова ваксинация. При условие че последната фаза на изпитване на ваксината, която тече в момента с масовото ѝ прилагане във Великобритания и други държави, покаже стабилен и дълготраен имунитет, получен от нея.

Какъв е вашият професионален план за действие през 2021 г.?

Важното е да опазим здравето на пациентите, екипа и семействата ни, като спазваме мерките независимо от трудностите. От друга страна, зачестилите случаи на търсещи съдействие пациенти с проведено или в ход недобре планирано и обмислено ортодонтско лечение ме накараха да създам две видеопоредици – една за информация на родителите и друга – за колегите, чрез която да ги подпомогна, представяйки успешно лекувани интересни случаи от над 15-годишната ми практика, подробно документирани от диагностиката до ретенционния период включително. Тези видеоклипове се излъчват на 2 седмици през YouTube канала на клиника ВАЛОР и досега получават висока оценка от колегите. Амбицията ми през 2021-ва е освен на български да ги подготвя и на английски език, за да достигнат до повече колеги от различни страни. Ще продължим да развиваме дейността на „Академия ВАЛОР“ и с провеждането на следдипломни форми на квалификация, за да отговорим на нуждата от повишаване на нивото на ортодонтската помощ в България.

Какъв е вашият план за действие в личен план през 2021-ва?

В личен план, по всичко личи, ще имам повече време за семейството и четирите ми деца. Ще продължим с носенето на маски и социалната дистанция и ще се откъснем от живота в града за 1 месец през лятото.

Ваксината – за или против сте?

За, но след приключване на последната фаза от широко клинично изпитване с ясни резултати от тяхното приложение и данни за страничните ѝ ефекти и усложнения, за нейната ефективност и ефикасност. Надявам се да се появят и множество нови, ефективни и безопасни ваксини, подходящи за различни ситуации. Смятам, че това е нужно, защото не е по силите на нито един отделен производител бързо да произведе достатъчно количество за населението на Земята. Също така не всички ваксини ще са с еднакви свойства и се надявам, че ще има различни, подходящи за различни ситуации. Дано с ваксинирането на колкото може повече хора се сложи край на тази пандемия.

 

Д-Р АЛЕКСАНДЪР МИЛУШЕВ, лекар по дентална медицина

Година на раждане: 1964 г.

Професия: лекар по дентална медицина

Месторабота: собственик и практикуващ дентален лекар в ADM dental care studio

Интереси извън денталната медицина: спорт – ски, плуване, тенис, алпинизъм, скално катерене, планинарство и къмпингуване

 

Промени ли се и по какъв начин обемът на работата в практиката ви след старта на пандемията и какво е състоянието ѝ в момента?

Да, определено, в първите два месеца. След това нещата почти се нормализираха. В началото на годината е трудно да се каже как ще се развият нещата, но работа има, стига да искаш да я работиш.

Какви са прогнозите ви за света през 2021 г.?

Светът е променен и трябва да извлечем ползите от това, учейки се в движение да живеем в новата ситуация. Ще бъде по-добра от 2020 г.

Какъв е вашият професионален план за действие през 2021-ва?

Да се справям с ежедневните работни предизвикателства все по-успешно и хората да продължават да ми гласуват доверие.

Какъв е вашият план за действие в личен план през 2021-ва?

Да продължа да се занимавам с любимите си неща, да бъда със семейството и приятелите си.

Ваксината – за или против сте?

Без нея няма да успеем да продължим спокойно живота си. По-скоро, да.

 

Д-Р ВЛАДИМИР АШИКОВ, лекар по дентална медиицина

Дата на раждане: 29.11.1966 г.

Професия: лекар по дентална медиицина

Месторабота: собственик и практикуващ дентален лекар в ADM dental care studio

Интереси извън денталнат медицина: спорт – колоездене, бягане, зимни спортове, скално катерене, алпинизъм, пътешествия и къмпингуване

Промени ли се и по какъв начин обемът на работата в практиката ви след старта на пандемията и какво е състоянието ѝ в момента?

Имаше известно намаляване на обемите работа през месеците март и април. От май 2020 г. до сега не наблюдавам спад. Дори успяхме да направим две добри инвестиции. Ще сравним реално данните, след като излязат последните ни отчети.

Какви са прогнозите ви за света през 2021 г.?

Лично аз считам, че икономическите ефекти от затварянето на бизнеса ще бъдат сериозни. Ще се пътува отново трудно, ще чакаме следващите мутации на вируса. Не на последно място, ще се променя и профилът на пациентите.

Какъв е вашият професионален план за действие през 2021 г.?

Рестриктивен. Ограничаване на преките разходи, инвестициите и назначаването на персонал. Поне за първите шест месеца на 2021 г.

Какъв е вашият план за действие в личен план през 2021 г.?

Завършване на някои лични инвестиции и очакване на падането на ограниченията за пътуване. Планирам посещение на екзотични места.

Ваксината – за или против сте?

Неутрален съм. По-скоро има нужда от нея за хората в риск.

 

Д-Р МИРЕНА ДОЙЧИНОВА, лекар по дентална медицина

Година на раждане: 1986 г.

Образование: 2012 г. завършва дентална медицина във ФДМ, МУ–София Месторабота: съсобственик в дентална клиника Smile Centre Family, която основава с брат си д-р Траян Добрев през 2012 г. в София.

Професионални отличия: 2019 г. е номинирана и наградена от сп. Business lady за „Бизнес жена на годината в областта на денталната медицина“. 2020 г. получава награда „Бизнес жена на годината“ от Дамски клуб „Бизнес на високи токчета“ в категория за жени с три и повече деца, управляващи успешно собствен бизнес. Отново 2020 г. е арбитър на Ендоконкурс II – конкурс за лекари по дентална медицина и студенти, работещи в областта на ендодонтията.

Интереси извън дентална медицина: обича да прекарва времето си с трите си деца и съпруга си, слабост са ѝ орхидеите и музиката. 

Промени ли се и по какъв начин обемът на работата в практиката ви след старта на пандемията и какво е състоянието ѝ в момента?

Единствената промяна, която сами си наложихме, е свързана с организирането на графика. От април 2020 г. заедно с д-р Траян Добрев, който е мой брат и съдружник в семейната ни клиника, взехме решение да подреждаме пациентите в ежедневния ни график така, че между всеки двама души да има по 30 минути пауза, в които асистентите да могат да почистват, проветряват, дезинфекцират и подготвят кабинетите. За сметка на това съвсем плавно и някак естествено променихме цялостния подход към пациентите – започнахме да изработваме няколко манипулации наведнъж и пациентите оставаха по няколко часа на стола. Те също бяха съгласни да работим по този начин, защото им спестяваме отсъствието от работа, пътуването и в същото време успяваме да извършим много по-голям обем от работа и така много по-бързо завършваме клиничните случаи. За нас 2020 година не беше по-лоша от 2019-а. Научихме се как да оптимизираме работата си и да ценим времето си. Към момента състоянието на нашата практика е стабилно, нямаме отлив на пациенти и ежедневно се срещаме с нови, които имат нужда от помощта ни. Ние лекуваме основно реферирани пациенти и смятам за изключително успешна колаборацията ни с колегите, с които работим общите клинични случаи. Това ни дава спокойствие, че пациентите ще бъдат обгрижени и лекувани по най-добрия начин.

Какви са прогнозите ви за света през 2021 г.?

Смятам, че през 2021 година ще има доста промени, които започнаха още през 2020-а. Много фирми, чиито служители могат да работят от вкъщи, ще се възползват и така ще ограничат огромните си разходи за офисите, които ползваха. Лично аз смятам, че работата от дома е нож с две остриета и след време отново хората ще се върнат към стария модел на работа. Човекът е социално същество и има нужда от общуване.

За друга част от бизнеса пандемията бе пагубна. Със сигурност донесе огромно сътресение в живота на хората, които работят в секторите ресторантьорство, хотелиерство и туризъм, но аз съм убедена, че на пазара остават само най-гъвкавите и най-добрите професионалисти. Тези, които продават качествена услуга или стока, винаги ще бъдат търсени.

За трета група хора на бизнеса пандемията бе шанс за разцвет. Има проучвания, които сочат, че голяма част от хората пренасочват личните си средства към всевъзможни изкушения (например луксозни стоки през онлайн магазините – козметика, облекло, бижута). Пътуванията и ресторантите винаги са били най-големите разходни пера в един семеен бюджет, но сега хората не харчат за това.

Силно се надявам през 2022 година всичко да си дойде на мястото. Смятам, че това, което можем да извлечем от изминалата 2020 година, е да инвестираме в образованието си, в бизнесите си и във финансовата си култура, защото немалко хора поемат непремерени рискове и всяко подобно сътресение е лесно да фалира бизнеса им.

Какъв е вашият професионален план за действие през 2021 г.?

През 2021 г. бихме искали да останем верни на себе си и за нищо на света да не променяме професионалната си философия: да лекуваме и да не правим никакви компромиси със здравето на пациентите ни, както винаги досега.

Какъв е вашият план за действие в личен план през 2021 г.?

През новата година съм си обещала да намирам повече време за почивка и да прекараме повече време на морето със съпруга ми и трите ни деца. В новогодишната нощ си пожелах здраве и животът ни през 2021 г. да се подчинява на нашите планове.

Ваксината – за или против сте?

Разбира се, че съм за! Вярвам, че това е цивилизованият начин да дадем възможност на човечеството бързо да реши проблема с COVID-19. Аз и моят съпруг (той е фармацевт) сме подали своите заявления, че желаем да бъдем ваксинирани, и очакваме с нетърпение това да се случи. Не искаме да живеем в тази стресираща среда повече, искаме спокойно да можем да работим, да се срещаме с близките си, да пътуваме.

 

СТЕФАН ПЕТРОВ, зъботехник               

Година на раждане: 1979 г.

Образование:  1998 г. завършва Средното художествено училище по приложни изкуства „Свети Лука“– София • 2003 г. завършва зъботехника в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“–София. Професия: зъботехник

Месторабота: работи в собствена дентална лаборатория

Други професионални активности: От 2011 г. е официален демонстратор на GC за България. От 2015 г. е KOL за Източна Европа. От 2014 г. е инструктор на Straumann за България, лабораторията му е сертифицирана от Straumann lab Academy– Switzerland От 2015 г. лабораторията му има сертификат за пилотна лаборатория на Micerium–Италия. Изнася лекции и курсове в Европа и у нас.

Отличия: Носител е на 12 награди в престижния дентален конкурс „Усмивка на годината“. Носител на наградата CERAMISTS MASTER CUP в престижния международен конгрес CERAMISTS–NO LIMITS.

Интереси извън денталната медицина: готварство

Промени ли се и по какъв начин обемът на работата в практиката ви след старта на пандемията и какво е състоянието ѝ в момента?

Да, разбира се, че когато всички стоматолози са си вкъщи, обемът на работа няма как да не се промени.

Създалото се натрупване отпреди пандемията обаче и отсъствието на работен стрес ми дадоха възможността да бъда ангажиран през цялото време и да имам спокойствието да завърша случаите с дълбочина на детайлите, каквато в нормална обстановка не би била възможна. Имах достатъчно време да мисля, да експериментирам и да анализирам. Подобрих значително нивото си на работа и разбира се, успях да го задържа. В момента, за щастие, всичко е повече от добре.

Какви са прогнозите ви за света през 2021 г.?

Съвсем не се чувствам компетентен да давам прогнози за развитието на света, но моето мнение е, че все пак пандемията ще ни даде и нещо добро. Много услуги и бизнеси със съмнително качество вероятно ще изчезнат. Това безумно и до голяма степен безсмислено консумиране и потребление позволяваше на много от тях да съществуват.

Очаквам и се надявам на по-голяма, здрава и истинска конкуренция във всеки един бранш, което несъмнено ще доведе до повишаване качеството на услуги, продукти и живот.

Какъв е вашият професионален план за действие през 2021 г.?

План никога не правя, защото не всичко зависи от мен. Имам цели и те са съвсем простички и не са по-различни от всяка една година, а именно – да съм в крак с всички нови технологии и концепции, да не губя ентусиазма и любовта към работата си и разбира се, всеки един случай да е по-добър от предишния.

Какъв е вашият план за действие в личен план през 2021 г.?

През тази година определено ми се иска да пътувам повече, да се науча да готвя по-вкусни и интересни неща, цветята, за които се грижа, да станат още по-красиви и разбира се, да споделям всичко това с хората, които обичам.

Ваксината – за или против сте?

Благодарение на ваксините, които са ми поставени, най-вероятно съм пропуснал доста боледувания, а дори и в даден момент може би са ми спасили живота. Относно ваксината срещу COVID-19 имам известни притеснения, а именно, че периодът на тестване беше твърде кратък. Навлизането на 5G технологията обаче не ме притеснява, дори ме радва!

 

ВЕЛИСЛАВА НЕДЕЛЧЕВА, управител на дентална компания

Година на раждане: 1976 г.

Висше образование: икономика

Месторабота: управител на „Медицински и дентални материали МДМ“ ООД

Интереси: ски, книги, бокс

 

Промени ли се по някакъв начин обемът на продажбите в компанията ви след старта на пандемията и какво е състоянието ѝ в момента?

Да, разбира се. Според мен всеки сектор малко или много е засегнат от пандемията. Нашата фирма работи в две направления: дентална естетика и естетика. Основните продукти, които дистрибутираме, са дентални импланти (CAMLOG – Швейцария) и дермални филъри (RENEE – Германия). В началото на извънредното положение всички бяха много изплашени, никой не знаеше какво да очаква. Бяхме в пълна изолация и денталните клиники и кабинети приемаха само пациенти със спешни случаи, a в това не влизаше поставянето на импланти. Дерматологичните клиники също бяха затворили и всичко това доведе до очакван спад на продажбите.

Сега мисля, че знаем повече за COVID-19, и може би я няма тази паника, която бе повсеместна в началото. Наблюдавам нормализиране на продажбите и леко, но уверено вървим напред, подкрепяни от нашите доставчици и клиенти.

Какви са прогнозите ви за света през 2021 г.?

Ще бъде трудна година. Все още има сектори в икономиката, които са изцяло затворени, и щетите, предполагам, ще са трайни. COVID-19 нанесе големи поражения – икономически и психически, или както Световната банка нарече състоянието на целия свят – „пандемична депресия“, защото много хора останаха без работа и без доходи. Няма как толкова бързо да излезем от кризата, но вярвам, че и с това ще се справим през втората половина на годината.

Какъв е вашият професионален план за действие през 2021 г.?

Както видяхме от изминалата година, плановете не са това, което бяха. Трудно е да се правят такива, но все пак имаме изградена стратегия за работа, която следваме.

Стартирахме 2021 година с няколко проекта, по които започнахме вече работа, и гледаме оптимистично на бизнеса като цяло, но само времето ще покаже.

Какъв е вашият план за действие в личен план през 2021 г.?

Не мога да кажа, че е план, но много ми се иска да стане по-спокойна обстановката, да се отворят границите и да направим едно пътешествие до някоя топла дестинация.

Ваксина – за или против сте?

В медиите излезе много противоречива информация относно ваксините на различните компании. Не мога да кажа дали съм за или против. Аз лично засега няма да се ваксинирам, тъй като скоро преболедувах COVID-19 и имам антитела.

 

НАДЕЖДА БОЗАКОВА, управител на дентална компания.

Година на раждане: 1985 г.

Висше образование: бизнес администрация

Месторабота: От 3 години работи в компанията, основана от баща ѝ Петър Бозаков: „Химтрейд-Комет“ ООД. От март 2020 г. е управител на компанията заедно с брат си – Николай Бозаков

Интереси: ски, кондиционни тренировки, къмпингуване

 

Промени ли се и по какъв начин обемът на продажбите в компанията ви след старта на пандемията и какво е състоянието ѝ в момента?

Не е изненада, че 2020 г. и за нас беше една много трудна година както в личен, така и в професионален план. В началото, като глухо ехо в далечината, се промъкна слух за някакъв опасен вирус, върлуващ в една дaлечна държава. Много скоро той беше вече тук, при нас. Изолация, самоконтрол, загуба на близки, огромният икономически удар. Съвсем нормално, хората започнаха да приоритизират – грижата за денталното здраве, с изключение на спешните случаи, остана на заден план. Това се отрази на поръчките от нашите клиенти и продажбите рязко спаднаха с немислими стойности. Също така доставките на основни стоки бяха изключително затруднени. За нас това беше много тежък момент. Наложи се да вземем нелеки решения – трябваше да направим всичко възможно, за да съхраним бизнеса и служителите си, както и да останем верни на нашите клиенти.

След края на първите въведени ограничения картината започна да се променя. Първоначалният шок беше преминал. Хората започнаха да свикват с „новото нормално“ и да се връщат към стария си ритъм на живот, доколкото е възможно. Това се отрази и в продажбите. Наблюдаваше се плавен и несигурен ръст. Обществената реакция в края на годината, при втората вълна на вируса, вече беше много по-мека.

За нас 2020 г. беше едно нелеко изпитание, но и добра школа. Горди сме, че успяхме да постигнем целите си – да останем силни на пазара и винаги близо до нашите клиенти, както и да защитим интересите на служителите си.

Какви са прогнозите ви за света през 2021 г.?

В човешката природа е заложена нуждата да предвиждаме близкото и по-далечното бъдеще. Всички ние, съзнателно или не, се стремим към сигурност, нещо, на което да се опрем. Само че времената, в които живеем, много ясно ни показват, че трудно можем да разчитаме на дългосрочна прогнозa. От една страна, силно се надявам на една по-спокойна година, но от друга, наблюдавайки политическите събития в САЩ например, както и развитието на вируса, вероятно 2021 г. също ще бъде динамична.

Какъв е вашият професионален план за действие през 2021 г.?

Нашата стратегия за 2021 г. е да имаме готовност за резки обрати и вземане на бързи решения. И още – да оставим консервативните подходи в миналото. Планираме разширяване на търговския екип, внедряване на нови технологии в компанията, както и развиване на залата ни за обучения, ако това е възможно.

Какъв е вашият план за действие в личен план през 2021 г.?

Все повече ценя свободното си време, което, така или иначе, е кът. Стремя се винаги да намирам време да правя нещата, които обичам.

Ваксината – за или против сте?

За, но след консултация за наличие на противопоказания.

 

КАТЕРИНА ГЛАВИНОВА, студентка V курс по дентална медицина във ФДМ, МУ–София.

Година на раждане: 1997 г.

Предстоящо дипломиране: 2022 г.

Настояща месторабота: дентален асистент в клиника SVEDENT от почти 3 години

Интереси извън денталната медицина: свирене на пиано, книги, пътувания и практикуване на различни видове спорт – тенис, сноуборд, йога.

Какъв очакваш да е светът през 2021 г.?

2021 г. следва 2020 г. – най-кризисната в живота ми, през която се сблъскахме с проблеми, които сме виждали и чували само на кино. Това промени представата ни за света като място, в което властелинът на събитията е Homo Sapiens. Донякъде е така, но все още не познаваме и не контролираме доста процеси. Това не променя вярата ни, че можем да овладеем всяка ситуация, но леко намалява самочувствието ни от постигнатото в науката и технологиите. Надеждите през 2021 г. не са същите като тези през 2019 г. Добре е да не гледаме толкова далече в бъдещето, докато не се справим с предизвикателствата на настоящето. Вярвам, че ваксините и изработеният имунитет на вече проболедувалите ще ни спасят от пандемията. Това ще нормализира живота ни донякъде, но ще ползваме доста по-смирено туристически, ресторантьорски и всякакви услуги от развлекателния бранш. Въобще ще преосмислим някои свои неособено здравословни навици, които до този момент не сме схващали като такива. Ще продължи социализирането онлайн и тепърва ще намерим добрите му страни. Не мога да прогнозирам размера на негативните икономически последствия, неминуемо ще ги има, но при разумни политики на разпределението може да се избегнат драстични социални трусове. Лишенията в различни аспекти ще продължат. Лошото е, че ще има още жертви, и то незнайно докога, затова 2021 г. няма да бъде от най-добрите ни години.

Как си представяш работата като зъболекар след дипломирането си в контекста на пандемията, която преживяваме?

Четейки този въпрос, се сещам за първия ми работен ден като дентален асистент. Още тогава научих нещо, което приех като закон за денталната практика: ние сме потенциален заразоносител за пациента, както и той за нас. В по-разширен вид този закон гласи, че е недопустимо да се прави компромис с вземането на предпазни мерки и възпрепятстването на разпространението на зараза от всякакъв произход. Лекарите по дентална медицина не се сблъскват за пръв път с инфекциозни заболявания, които се предават лесно по въздушно-капков, контактен или друг път на разпространение. Напротив, практиката им е свързана ежедневно с хора, болни от далеч по-тежки и лесно разпространими заболявания, което налага непрекъснат контрол на работна среда и поддържане на стерилност. В това отношение работата по време на пандемия не ме притеснява и съм уверена, че при спазване на всички правила резултатът ще е положителен.

Как ще се отрази на професионалната ти реализация загубата на практически занятия, които иначе бяха включени в учебния ти план? Имаш ли идея как ще компенсираш тази загуба?

Практическите упражнения са най-големият плюс в нашия университет. Те са и причината да избера именно него. Те бяха основа на изграждащо се в нас самочувствие, а липсата им пропорционално води до загубата на такова. Трудностите, с които се сблъсква всеки новозавършил, не са малко и без ситуация на пандемия, а когато добавим доза увеличено притеснение от страна на денталния лекар, резултатът започва да ни се струва далеч от желания. Независимо от лошата прогноза обаче се старая да мисля позитивно. Силно се надявам, че вторият семестър и стажът ще бъдат присъствени и достатъчни да затвърдим новонаучената теория. Практиката с пациенти няма еквивалентна дейност, която ефикасно да я замести. За компенсация не може да се говори, но разбира се, по време на пандемията имаше немалко неща, с които се опитах да поддържам форма. Някои от тях включваха обтурирането на екстрахирани зъби, прохождането на каналите им, гледане на множество уебинари, които едва ли щяха да се проведат онлайн и да бъдат достъпни за толкова широка аудитория в нормални условия. Денталната фотография не е застъпена в основното ни обучение, но доколкото имах възможност вкъщи, изпробвах някои от техниките за заснемане на зъби. Работното ми място беше и е силна опора в този момент. Всеки клиничен случай, който наблюдавам, ми дава нова или затвърждава стара информация за начина на провеждане на лечение в конкретната ситуация. Освен всичко съм благодарна и за личната инициатива на докторите, които отделиха от времето си, за да организират курс с практическа насоченост специално за нас, студентите. Всичко това беше много полезно за мен, без да компенсира практическите упражнения в университета, но съм сигурна, че когато се върнем към тяхното провеждане, ще се отрази на работата ни в положителна посока.

 

ВИКТОР МАНОВ, студент V курс във ФДМ, МУ–София

Година на раждане: 1997 г.

Предстоящо дипломиране: 2022 г.

Настояща месторабота: асистент в дентална клиника „Моллови“ от почти 4 години.

Интереси извън денталната медицина: сноуборд, кънки, сърф, тенис, фитнес.

 

Какъв очакваш да е светът през 2021 г.?

Труден въпрос, защото, както видяхме през изминалата година, нещата се случват изключително непредсказуемо. Много от взетите решения в световен мащаб се оказаха закъснели или не на място. Силно се надявам до лятото на 2021 г. голяма част от хората да преосмислят своето негативно отношение към ваксините. Оптимист съм, че нещата ще се подобрят. Разбира се, това няма как да се случи веднага, все пак преживяваме криза, която оказва влияние във всички сфери на живот. Такива промени отнемат време, но вярвам, че хората ще направим всичко необходимо, за да се върнем към „нормалния ни начин на живот“. Засега най-ефективен изход от цялата ситуация изглежда ваксинацията. Държави като Израел, която е един световните лидери в областта на медицината, предвиждат масово ваксиниране на до 60% от населението си до лятото на 2021 г. Най-вероятната прогноза ми се струва, че ни очаква една преходна година. Всички милеем за свободата, която имахме преди: ето че е факт колко много ни липсват пътуванията, събиранията с хора, вечерите навън. Разбира се, проблемите след пандемията ще са далеч по-сериозни от този просто да можем да излизаме отново. Много хора загубиха работата си, голяма част от бизнесите фалираха. Не мога да давам съвети как това може да се възстанови, но се надявам, че всеки сам в собствената си сфера ще успее да направи необходимото да върне всички онези неща, които му липсват.

Как си представяш работата като зъболекар след дипломирането си в контекста на пандемията, която преживяваме?

Не намирам съществени разлики в самата работа. Преди пандемията също сме се обучавали какво трябва да правим и да не правим, за да предпазим от инфекции пациентите си, персонала си и нас самите. Причината денталните специалисти да са със сравнително по-ниска заболеваемост измежду медицинските професии е, че начините за предпазване не са нещо ново за нас. Пандемичната обстановка дава много повече отражение в отношението ни с пациентите, отколкото в самата ни работа.

Как ще се отрази на професионалната ти реализация загубата на практически занятия, които иначе бяха включени в учебния ти план? Имаш ли идея как ще компенсираш тази загуба?

Със сигурност ще ни бъде забавено кариерното развитие. От съществено значение ще бъде и продължителността на пандемичната обстановка. Ако имаме късмет и ни допуснат да работим следващия семестър, макар и пропуснали близо година в университета, ще се върнем още по-мотивирани и целеустремени.

Толкова време сме прекарали в учене на това как се прохождат каналите, как се обтурират оклузалните повърхности, как се луксират зъбите и накрая, когато стигнахме до момента да можем ние самите да направим реално всички тези неща, дойде пандемията и ни стопира. Все пак вярвам, че всеки, който има желание да бъде добър зъболекар, ще положи достатъчно усилия през оставащото кратко време да направи така, че работата му да не се различава от тази на студентите преди пандемията. Подобни ситуации могат да ни мотивират по начин, който е невъзможен в нормалното ежедневие.

Колкото до въпроса ви дали имам план за компенсация, от голяма полза е работното ми място в клиниката, на което прекарвам доста време. Макар и само помагайки, имам възможността да наблюдавам доста сериозни случаи, за които методите и плановете на лечение ми се обясняват подробно от лекарския екип. Отделно времето, прекарано вкъщи, внимавам да оползотворявам максимално. Правя препарации и след това обтурирам екстрахирани зъби, прохождам канали на същите. Отделих и доста време да наблюдавам създаване на виртуален дизайн на усмивка, на която предстои цялостна рехабилитация. Успях да се запозная с основните принципи в денталната фотография. Занимавах се с неща, които са много далеч от това, което изучаваме в университета, но смятам, че ще са ми от полза в бъдеще.

 

ДАЯНА ДИМИТРОВА, студент VI курс по дентална медицина във ФДМ, МУ–София. 

Година на раждане: 1995 г.

Предстоящо дипломиране: 2021 г.

Настояща месторабота: стажант V курс в дентална клиника Smile Line Sofiа, с ментор д-р Теодор Йорданов

Отличия и активности: Участва в международния конкурс Smile of the year 2020, като същата година получава и отличието ,,Студент на годината“ на Факултета по дентална медицина. Номинирана е и за ,,Студент на годината“ в категория „Здравеопазване за 2020 г.“. Участва в множество конгреси, семинари, курсове и симпозиуми. Член е на Асоциацията на студентите изследователи (АСИ).

Интереси извън денталната медицина: Занимава се с доброволчество към международния проект „Студенти помагат на студенти – достъпно образование за млади хора с увреждания“.

Какъв очакваш да е светът през 2021 г.?

Всички ние очаквахме с нетърпение настъпването на 2021-ва с лозунга „Нека вече да си ходи 2020-а с всичките си неволи, трудности, ограничения“. Сякаш с настъпването на новата година вирусът ще изчезне и всичко ще е постарому. Само че тайно в себе си знаехме, че нищо оттук нататък няма да е както преди – просто се научихме да живеем с новата нормалност. Макар че звучи доста страшно, всъщност това има и положителна страна – COVID-19 ни направи по-отговорни към нашето здраве, по-добри към околните и ни накара да се замислим за нуждаещите се в тази пандемия. Светът имаше нужда от тази промяна! Някак всичко, което се случи, ни провокира да спрем за миг от непрестанното бързане и да се огледаме наоколо – да оценим нещата, които приемахме за даденост. Смятам, че 2021 г. бе посрещната от по-добри, по-отговорни и по-силни хора. В крайна сметка пандемията ще отмине, важни са уроците, които ще остави след себе си.

Как си представяш работата като зъболекар след дипломирането си в контекста на пандемията, която преживяваме?

През тази година се очаква да завършат стотици нови дентални лекари и респективно да започнат своя път на реализация. В условията на пандемия не би трябвало съществено да се повлияе упражняването на професията, защото още от началните курсове в програмата ни е заложено да приемаме всеки пациент за потенциално заразен от много други вируси. В процеса на обучение ние се изграждаме като специалисти, които да пазят себе си и околните от редица инфекции. Пандемията по-скоро подпомогна осъзнаването на важния аспект на дезинфекцията и стерилизацията – доказа ни как използването на маска и дезинфектант може да спаси живот.

Как ще се отрази на професионалната ти реализация загубата на практически занятия, които иначе бяха включени в учебния ти план? Имаш ли идея как ще компенсираш тази загуба?

Дистанционното обучение не е невъзможно, но за медицината е предизвикателство. Липсата на клинични практически занятия в областта на медицината е много съществен проблем. От една страна, по време на практическите упражнения ние изграждаме мануалност, а в областта на денталната медицина мануалността е една от ключовите способности на един лекар. От друга страна, ние се учим да разговаряме с пациентите, да снемаме анамнеза, да задаваме целенасочени въпроси, за да открием техния проблем и да им помогнем. Преподавателите ни са доста мотивирани да ни предоставят най-доброто обучение, доколкото позволява дигитализацията – подготвят ни клинични случаи, чийто план на лечение обсъждаме след това заедно. Но нищо не може да замени истинския контакт с пациента. Той е важен за изграждането ни като специалисти. Този аспект на проблема смятам, че можем да го компенсираме със стажуването ни в различни дентални практики, както аз имах този късмет. Друга възможност пред нас осигуриха денталните фирми, които успяха да организират редица практически курсове и макар в малки групи, ние имахме възможност да обогатим практическите си знания.

 

ТОМАС РАСУЛСКИ, студент VI курс по дентална медицина във ФДМ, МУ–София

Година на раждане: 1996 г.

Предстоящо дипломиране: 2021 г.

Настояща месторабота: стажант в столична дентална клиника

Интереси извън денталната медицина: пътувания, изработване на ръчно направени сувенири и българско народно творчество във всичките му форми.

 

Томас, какъв очакваш да е светът през 2021 г.?

Не бих се наел да правя прогнози, но не е трудно да усетя, че идва много различно време за всички ни. Надявам се този период, в който бяхме изолирани, както и ситуацията, в която сме в момента, да ни накарат да преразгледаме приоритетите си. Много бих искал да се замислим и за малките, но важни неща, които пропускаме ежедневно, както и за редукция на консуматорските ни преживявания. Изглежда, че за съжаление, всеки търси щастие, вместо да го създава. Надявам се кризата с коронавируса да научи повечето от нас да работим за щастието си сами.

Как си представяш работата като зъболекар след дипломирането си в контекста на пандемията, която преживяваме?

Честно казано, ще бъде предизвикателство. Все още много хора се страхуват от заразяване в денталния кабинет и това много бавно ще отшуми. Като бъдещи медицински лица както аз, така и колегите ми е важно да бъдем отговорни, компетентни и търпеливи. Необходимо е да приемем ситуацията и да се „гмурнем“ в нея по най гъвкавия начин. Трябва да се адаптираме и да бъдем внимателни, за да можем пълноценно и екзактно да лекуваме във време на недоверие и страх. Тази пандемия мен лично ме направи по-търпелив и ме накара да използвам времето си разумно, като се надявам всичко това да рефлектира положително върху бъдещата ми практика като зъболекар.

Как ще се отрази на професионалната ти реализация загубата на практически занятия, които иначе бяха включени в учебния ти план? Имаш ли идея как да компенсираш тази загуба?

За съжаление, действително предвид ситуацията ни беше отнета възможността за практически упражнения по време на обучението, което е немалка загуба. Всички уроци, които ни дава университетът посредством практическа работа, са малки стъпки напред, но сега ще трябва да се движим с още помалки стъпки. Аз от своя страна съм благодарен, че имам възможността да наблюдавам допълнително клинична работа, да общувам с повече пациенти, да виждам повече клинични случаи, както и методите за тяхното лечение. Опитвам се максимално да използвам времето си за професионална подготовка по всякакъв начин с цел компенсиране на загубената възможност във факултета. С постоянството, желанието и непрекъснатото обучение и практика, които се стремя да полагам всеки ден, се надявам да успея да наклоня везната, за да мога да лекувам компетентно.

Благодарим ви за интервюто!