Smile of the Year 2020: Победител в категория „Комплексно естетично възстановяване“

Smile of the Year 2020: Победител Комплексно естетично възстановяване

Д-р Антон Петев

Д-р Антон Петев

Завършва денталното си образование във ФДМ към МУ, Пловдив, през 1997 г. През 2005 г. създава практика Dental Design в Хасково. Посещава множество курсове и лекции в областта на ендодонтската и естетичната стоматология, част от които са: всички ендодонтски нива на д-р Ян Бергманс (Брюксел, Белгия); курс с продължителност от 60 академични часа под ръководството на д-р Сергей Радлински (Украйна); едноседмичен курс в Smile Center при д-р Дидие Диечи (Женева, Швейцария); курс в клиниката на д-р Лоренцо Ваничи (Милано, Италия); курс за индиректни реставрации с порцелан под ръководството на д-р Галип Гюрел (Истанбул, Турция); едноседмичен курс в кампуса за обучение на GC Europe (Льовен, Белгия); практически курс за директни естетични възстановявания под ръководството на д-р Марко Калабрезе в Tokuyama Dental Europe. През 2017 г. преминава пълна мастер програма „Естетична и функционална реабилитация“ при Мауро Фрадеани. През 2018 г. посещава курс при д-р Клаудио Нанини. Д-р Антон Петев е съосновател и учредител на Българското ендодонтско общество. През 2019 г. създава Дентален център „Антон Петев“.

Д-р Венцеслав Станков

Д-р Венцеслав Станков

Завършва дентална медицина през 2007 г. във ФДМ към МУ, Пловдив. Главен лекар е в „Дентален център д-р Станков“, където ръководи екип от 24-ма души. Клиничната му работа е съсредоточена в планиране и извършване на комплексно естетично лечение, имплантология, пародонтална пластична микрохирургия, пародонтална регенерация, сложни случаи за протезиране върху естествени зъби и импланти. Д-р Станков е международен лектор и ръководи множество курсове за следдипломна квалификация в областта на пародонтологията, имплантологията и протетиката. От 2015 г. е сертифициран преподавател в Института Zimmer Biomet в Швейцария, където води практически курсове за международни групи. Носител е на II награда от едногодишната мастър програма на GIDE – Global Institute for dental Education към UCLA – Университета Калифорния в Лос Анджелис, за 2013 г.  През 2014 г. завършва учебната програма на Pierpaolo Cortellini и Maurizio Tonetti във Флоренция. През 2016 г. преминава регенеративната едногодишна програма на Ищван Урбан към Университета в Сегед. В периода 2015–2017 г. преминава обучение в Института за пародонтология и имплантология на Hurzeler/Zur, който е към Университета във Франкфурт. Завършва и двугодишна (2017–2019) мастър програма на професор Zucchelli по пародонтология и имплантология към Университета в Болоня. От 2017 г. д-р Станков пътува и работи в много известни клиники по света: в Белгия с Ерик ван Дорен, в Украйна с Назари Михайлюк и Анатоли Токар, в Румъния с Флорин Кофар и в Гърция със Ставрос Пелеканос. Той е редовен член на Българското общество по пародонтология, Асоциация „София Дентал Мийтинг“, GIDE study club, деен член на Zimmer club.

Д-р Манол Ивчев

Д-р Манол Ивчев

Завършва дентална медицина във ФДМ, София. Шест години е стажант в практиката на д-р Динкова. Интересите му са изцяло насочени към функционалната дентална медицина. Посещава курсовете на Доусън и Льо Гал. Преминава редица обучения, акредитирани от Института на Славичек във Виена – VieSID. В практиката си се придържа към протоколите на Славичек за функционално лечение и диагностика, тъй като те са насочени към холистичното лечение. Завършва всички нива за морфология на зъбите и моделаж при Janos Mako. Повишава знанията си по функционална ортодонтия чрез индивидуален курс в Румъния. От 2012 г. има собствен кабинет и зъботехническа лаборатория. Основно правило в работата на д-р Ивчев е винаги да анализира ставата, преди да започне каквото и да било лечение. Затова той използва кондилограф, като чрез него извършва дигитално измерване на движението на долночелюстната става, настройва прецизно артикулаторите и прецизно позиционира ставата преди започване на лечението.

Зт. Емил Николов

Зт. Емил Николов

Емил Николов е роден на 25.04.1971 г. През 1994 г. завършва Медицинския колеж в Пловдив и вече е с 25-годишен опит в зъботехниката. Собственик е на лаборатория в Кърджали. Специализирал е в областта на циркониевите и керамичните възстановявания (фасети, корони, мостове и конструкции върху импланти). Има придобит опит и знания от редица международни практически курсове и семинари.

Кратко описание на случая

Пациентката е с хипердивергентен клас II, отворена захапка във фронта, компресия в горна и дол­на челюст, протрудирани горни резци, умерено струпване в горна и долна челюст, обърната линия на усмивката, множество рецесии, абфракции, вертикална и хоризонтална костна загуба, липсващи зъби. При първоначалната мускулна палпация изпитваше силна болка (3-та степен) на следните мускули: на врата, раменете, преден, среден и заден m. temporalis, повърхностен и дълбок m. masseter, m. omohyoideus, m. pterigoydeus lateralis, m. pterygoideus medialis, m. mylohyoideus и m. digastricus. Също така и ставни болки: лигаменти на латералния полюс в статика и динамика, ретродисковите лигаменти и темпоромандибуларните лигаменти.

Реципрочен клик в лявата става (предно-латерална дислокация на дис­ка с редукция, видима и на кондилография, и на ЯМР), намалена способност за отваряне с по-голямо отклонение в дясната става (асиметрично отваряне/протрузия). Планът на лечение беше следният: да се започне с терапия с шина за депрограмиране на мускулите и отваряне на място за възстановяване на диска, за да се излекува ставата. Беше направена шина RODA за месец и половина, за да се релаксират мускулите и да се намали болката в мускулите и ТМС. След като беше направена нова кондилография, беше направена нова шина за 6 месеца с репозиция в X, Y и Z посоките на hinge axis-а при ежемесечно регулиране. С тази шина се постигна възстановяването на диска, подобриха се движенията на долната челюст, репрограмираха се мускулите, излекуваха се ставите и се стабилизира долната челюст.

Ортодонтското лечение започна в горната челюст след 7 месеца и половина терапия с шина. На горните зъби бяха залепени фиксирани Edgewise брекети за развитие на горната зъбна дъга, решаване на проблема със струпването и за да може долната челюст да се завърти обратно на часовниковата стрелка. На долната зъбна дъга бяха поставени брекети, за да се затворят пространствата (медиализация с 8s). В горната и долната зъбна дъга беше използвана Gummetal дъга с Tip-back извивка за интрудиране на моларите и затваряне на отворената захапка. На този етап бяха поставени овърлеи на моларите, за да се запази позицията на долната челюст в централна релация, което да позволи дисоклузия при всички останали зъби, за да се постигне минимално инвазивна протетична рехабилитация.

Пациентката дойде при нас с желание за пълна промяна! Искаше красиво изглеждащи възстановявания, които да ѝ подобрят усмивката, да ѝ дадат възможност за адекватно хранене и да не ходи постоянно на зъболекар с развалени зъби. На клиничния преглед бяха установени:

  • Многобройни секундерни кариеси, засягащи почти всички зъби.
  • Големи обтурации с лоша прогноза в дисталната област на горната челюст.
  • Стари коронки в дисталната област, несъответстващи морфологично и неадаптирани към естествените абатмънти.
  • Липса на двата седми молара в долната челюст.
  • Лош пародонтален статус с наличие на рецесии почти навсякъде на горната и долната челюст, съчетан с изключително тънък биотип.
  • Липса на овърбайт и овърджет в много над нормата стойности.
  • Съответно функционално отсъствие на каниново и инцизално водене.

Беше направен общ план на лечение, който включваше:

  1. Ортодонско лечение
  2. Хирургично лечение
  3. Протетично лечение

1. За ортодонтското лечение на първия етап беше изготвен мотивационен wax-up, който да помогне на пациента да добие представа към какво се целим като финал поне визуално. Диагностичният моделаж беше одобрен.

2. Хирургично лечение

Целта му беше да се направи мекотъканна елонгация с цел възстановяване на рецесиите. Беше решено да се третира първо долният фронт и да се коригират рецесиите и при нужда да се работи по горната челюст. След операцията предвид тънкия биотип на пародонта беше решено да ограничим хирургичната намеса дотам и да опитаме с протетика (която вече беше възможна) да подобрим естетиката.

3. Протетично лечение

След изготвянето на дигитален анализ, анализ на екстраоралните фотоснимки, дентолабиален анализ, анализ на зъбната хармония и пропорции беше взето решение за фасети в областта на фронта, частични или изцяло обвивни корони в дисталните области. Проблемите, които съпътстваха лечението, бяха изключително тънкият биотип на меките тъкани и състоянието на естествените абатмънти. При препарацията ретракцията беше осъществена с три нули ретракционна корда, което не ни осигуряваше добро апикално преместване на тъканите, но ни осигурявше много доб­ра защита на биологично неутралната зона, което беше с предимство при цялостното решение на случая!

Вижте целия клиничен случай тук