Съгласих се да съм част от конкурса, защото е проект, който разчупва стереотипите

Новият член на журито в конкурса: д-р Федерико Ферарис и Уляна Винчева - издател на Dental Tribune България

Най-новото попълнение в звездното жури на „Усмивка на годината“ пред в. Dental Tribune

Д-р Ферарис е съавтор на няколко италиански и международни научни публикации и член на редакционния борд на международни списания, посветени на естетичната дентална медицина. Преподавател и гост лектор в университети в Италия, Испания и САЩ. Активен член на Европейската академия по естетична дентална медицина и Италианската академия по консервативна дентална медицина и други международни организации. Лектор на дентални конгреси и курсове в над 30 държави. Ръководи дентална практика в Алесандрия, фокусирана в оперативна дентална медицина и протетика. Oт 2018 г. за дванадесетото издание на авторитетния конкурс, отличаващ постиженията на българските дентални специалисти, д-р Ферарис ще е един от тримата членове на журито заедно с д-р Ставрос Пелеканос и д-р Рафи Романо. Уляна Винчева – издател и главен редактор на в. Dental Tribune, имаше възможност да разговаря с д-р Ферарис на щанда на издателството по време на Sofia Dental Meeting, където той бе един от многото лектори на проявата.

Д-р Ферарис, бих искала да ви благодаря, че се присъединихте към журито на конкурса „Усмивка на годината“. Какво ви мотивира да приемете? И какво знаете за това събитие?

Всичко започна, когато двама мои приятели – д-р Рафи Романо и д-р Ставрос Пелеканос, които вече са журиращи в конкурса, ми казаха: „Феде, трябва да бъдеш част от това събитие! Изумително е! Уникално е! Ще прекараме една чудесна вечер заедно, докато нашите български колеги презентират клинични случаи на най-високо ниво“. След това аз лично се поинтересувах от конкурса, свързах се с вас и разбрах, че го организирате вече за единадесета година. Идеята е изумителна! Никога не съм бил на подобно мероприятие. Участвал съм в изключително много дентални форуми през живота си, различни типове културни и научни събития, но „Усмивка на годината“ е нещо различно! Нещо, което разчупва стереотипите. За мен ще бъде изключително удоволствие да бъда част от журиращата колегия през 2019 г.

Какво бихте посъветвали участниците? Кои са найважните критерии, на които трябва да отговарят техните случаи, за да бъдат високо оценени?

Най-важното е да имат подробна и добре структурирана информация за първоначалната ситуация и на база на това да изготвят адекватен лечебен план. Благодарение на добре направения лечебен план могат да се предвидят всички стъпки от клиничната работа и по-лесно да протече целият процес. Моят съвет е да обръщат внимание на детайлите и да не подценяват нито един аспект. Дори ако подготвят случай с козметично възстановяване, трябва да вземат предвид всички аспекти, а не само външния вид, но също така и оклузията, функцията, пародонталното здраве. Понеже, ако пренебрегнем някой от тези аспекти, рискуваме да имаме сериозни неприятности в бъдеще.

Темата на вашата лекция по време на Sofia Dental Meeting 2018 беше „Керамика срещу композити“. Кой от двата материала предпочитате вие лично?

Това е труден въпрос. Честно казано, аз обичам композита, понеже предоставя прекрасни възможности на нас, зъболекарите. От друга страна, когато имаме случай с много високи естетични изисквания, керамиката може да се окаже по-добрият избор. Ако се използва коректно, композитът ни дава възможност да работим изключително консервативно, което е предимство в дългосрочен план. С керамиката се опитваме да постигнем същото – да минимализираме отстраняването на зъбни тъкани, да се съобразяваме с биологичните тъкани и да бъдем консервативни. Ако успеем да работим с композитите и с керамиката по максимално щадящ начин, смятам, че и двата материала са фантастични.

Какви са предизвикателствата пред съвременната дентална медицина?

Основното предизвикателство е да бъдем постоянно в крак с най-новите технологии и да ги използваме с цел да улесним ежедневната си работа. Това би било прекрасно. Модерните технологии ни помагат много, но невинаги ни позволяват да постигнем точно същите резултати както с конвенционалните методи. Така че нашата цел е да работим с новите материали и модерните технологии и да ги развиваме, така че по по-лесен начин да постигаме отлични резултати.

Как ще изглежда според вас денталната медицина след 20 години?

Трудно е да се предвиди, понеже през последните пет-десет години настъпиха сериозни промени в денталната медицина. Със сигурност в бъдеще ситуацията ще бъде различна. Пациентите ще са по-добре информирани. Преди те се обръщаха към нас с въпроса: „Кое е най-доброто решение?“, докато в днешно време те вече го знаят. А в бъдеще дори ще се очаква от тях да са изключително осведомени. На този етап те вече са добре информирани, макар понякога да имат някои нереалистични идеи и очаквания в главите си. Денталната медицина след 20 години трябва да разполага с още по-добри средства за комуникация, включително и в малките частни практики. В бъдеще ще има големи компании, които ще притежават преобладаващата част от денталните клиники, и в тези корпорации със сигурност маркетингът и комуникационните канали ще са добре разработени. Но ако работим самостоятелно в по-малка практика, ние сами трябва да се погрижим и да развием тези аспекти. Социалните медии и уебкомуникациите прогресират с изключителна скорост и ние не бива да пренебрегваме този нов начин за взаимодействие с пациентите. Те представляват въздействащи средства, предоставящи ни много потенциални възможности, и трябва да следим развитието им, в противен случай ще имаме проблеми в бъдеще. Това по мое мнение ще бъде едно от най-големите предизвикателства през идните 20 години.

Вие сте световноизвестен лектор. Споделихте ми, че от София летите директно за другия край на света, отново за да изнасяте лекция. За професионалисти от вашия ранг хората обикновено се питат: между всички тези пътувания какво време отделяте, за да практикувате професията си?

В своята клиника имам 7 доктори и 4-ма хигиенисти и съм направил така, че практиката ми да работи без мен изключително добре, защото аз наистина много пътувам. Разбира се, супервайзвам целия процес и, повярвайте ми, успявам добре да го правя, защото, както често повтарям, аз не наричам себе си зъболекар. Аз съм първо предприемач и после зъболекар и се гордея с това! Добрите предприемачи, които са зъболекари, е време също да си го признаят на глас. Честно казано, не съм съгласен с колегите, които казват: „Пациентите ми искат само аз да ги работя. Какво да направя?“. Истината е, че тези зъболекари всъщност искат пациентите да желаят само тях, а не обратното. Егото играе много лоша шега в нашата професия. Не вярвам на тези митове и дори лично съм ги оборил.

Приветствам философията ви и се радвам, че човек като вас, който живее извън общоприетостите, ще е част от нашето също толкова нестандартно събитие. Пътеките се проправят не просто от новатори, а от смели новатори и вие очевидно сте такъв. Благодаря ви много за този разговор и ще се радвам да ви видим отново на 11 април за церемонията по награждаването в „Усмивка на годината“!

Със сигурност ще отбележа датата в работния си график. Очаквам с нетърпение да взема активно участие в това невероятно събитие! Моите поздравления за вашата идея и за реализацията ѝ! Имам информация от моите приятели, че организацията и протичането на конкурса са отлични и без съмнение ще бъде едно прекрасно събитие.