Най-важното международно събитие в областта на лазерната дентална медицина ще се състои в България

Er:YAG лазерно асистирано избелване на венците

По повод голямата новина за страната ни „Dental Tribune България“ разговаря с председателя на Българското дентално лазерно общество, който е и научен председател на предстоящия конгрес нa ISLD от българска страна – доц. Георги Томов.

DT: Доц. Томов, лазерно международно събитие от такъв мащаб ще се състои за първи път в България. Изненадващо ли е, че се стигна до такъв положителен развой на нещата?

Когато генералната асамблея на ISLD (International Society for Laser Dentistry) предпочете кандидатурата на Пловдив за своя 17-и международен конгрес, много хора останаха изненадани (предимно тук, в България – бел. авт.), но този избор беше съвсем логичен. Още преди 4 години ние получихме неофициална покана да се включим в селекцията за домакин на конгреса през 2019 година, работихме усърдно и спечелихме одобрението на членовете на ISLD.

доц. Георги Томов

Този избор е голямо признание за Българското дентално лазерно общество, което през 2019аг. празнува своята десета годишнина. Тук искам да подчертая, че тази кандидатура не би била успешна без подкрепата на Медицински университет–Пловдив. Ръководството на университета в лицето на неговия ректор чл.-кор. проф. Стефан Костянев, дмн, винаги е било важен партньор в нашите инициативи. Конгресен център на събитието ще бъде ултрамодерният аудиторен комплекс на МУ–Пловдив.

DT: Бихте ли разказали повече какво могат да очакват гостите на събитието от конгресната програма?

Програмата на конгреса е богата и разнообразна. В първия конгресен ден колегите могат да посетят няколко клинични курса, които ще бъдат проведени в лазерния център на ФДМ–Пловдив. През останалите дни ще има лекции, семинари, постерни сесии и орални презентации едновременно в четири зали, както и изложба на производители на лазери, семинари и уъркшопове. Повече информация за научната програма на конгреса читателите могат да намерят на официалния сайт на събитието: https://dentallasersociety.com/isld2019/. Съпътстващи събития на конгреса са срещата на WALED и 2-ри национален конгрес на Българската асоциация по орална медицина (БАОМ).

DT: Освен научната програма какво друго предвижда форматът на конгреса?

Приятно съвпадение е, че конгресът ще се проведе в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата. Нашите гости ще могат да се насладят на разнообразна програма от събития, свързани с типичните особености на града, с неговото културно наследство, история, темпо на живот. Не сме пренебрегнали и някои емблематични културни дестинации от региона като Бачковския манастир, Долината на тракийските царе, Чудните мостове и други, до които предлагаме еднодневни екскурзии.

DT: Колко гости очаквате да посетят конгреса и какъв процент от тях ще бъдат чужденци?

До този момент най-голям интерес към събитието проявяват чужденците – вече имаме регистрирани делегати от Египет, Иран, Гърция, Франция, Израел, Германия, Португалия, Бразилия, Мексико, Украйна, Полша и др. По правило колегите от България се включват в гпоследния момент“. Очак-ваме близо 500 делегати от целия свят.

DT: Какво е бъдещето на лазерната дентална медицина?

Лазерната дентална медицина е сред най-бързо развиващите се области в медицината въобще. Като всяка високотехнологична сфера и тя е натоварена с големи очаквания. Водещата новина през 2019 г. ще бъде официалното представяне на новия СО2 лазер с дължина на вълната 9.6 µ, разработен от Light Instruments (Изра-ел). През 2018 г. прототипи на този лазер бяха предоставени на три водещи лазерни центъра за изпитвания – един в Аахен (Германия), един в Пекин (Китай) и един в Пловдив. В лазерния център към ФДМ–Пловдив проучвахме въздействието на този лазер върху твърдите зъбни тъкани и неговите потенциални приложения за почистване на кариеси, за кавитетна препарация и като средство за кариесна превенция. Резултатите ще бъдат представени на тазгодишния IDS в Кьолн. Горди сме с тези постижения. Медицинският университет в Пловдив вече не е просто регионален лидер в лазерната дентална медицина, ние сме институция с утвърден международен престиж в тази област.

Но най-голямото наше постижение си остава образованието, което предоставяме на нашите студенти. Ние бяхме първите, които въведоха факултативен предмет гЛазерна дентална медицина“ в студентската програма. В този смисъл мога да кажа, че бъдещето на лазерната дентална медицина са младите хора, които успяхме да запалим.

DT: Чудесен завършек на нашия разговор, за който много ви благодарим. 

*ISLD е най-старата научна организация в областта на лазерната дентална медицина, основана през 1988 г. в Япония. Домакини на международните конгреси досега са били Париж (1990), Солт Лейк Сити (1992), Сингапур (1994), Йерусалим (1996), Хавай (1998), Брюксел (2000), Йокохама (2002), Сао Пауло (2004), Берлин (2006), Хонконг (2008), Дубай (2010), Барселона (2012), Париж (2014), Нагоя (2016) и Аахен (2018).