Какво знаем за ваксината срещу SARS-CoV-2 досега

Лайпциг, Германия: Надпреварата кой първи ще разработи ваксина срещу SARS-CoV-2 все още тече и възникват определени въпроси, които се нуждаят от изясняване. Докато някои хора се съмняват във важността от ваксинирането като цяло, други се притесняват за безопасността на кандидат-ваксините и за съпътстващите разходи. Вече бе анонсирано, че лекарите по дентална медицина и денталните хигиенисти ще бъдат включени в първата вълна от ваксинации срещу SARS-CoV-2, но какво знаем за тази ваксина дотук и доколко е належащо зъболекарите да бъдат ваксинирани срещу SARS-CoV-2?

Според Световната здравна организация имунизирането спасява животите на два до три милиона души по света, предпазвайки ги от заболявания като дифтерия, тетанус, коклюш, грип и шарка. С времето учените са успели да разработят ваксини срещу над 20 смъртоносни заболявания, а сега научните работници полагат огромни усилия да превърнат COVID-19 в предотвратимо заболяване.

Според Американската национална академия на науките, инженерните специалности и медицината (US National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine) в момента се разработват около 190 SARS-CoV-2 ваксини, но все още има редица неясноти, свързани с броя и наличността на ваксините, броя на различните типове ваксини, ефикасността и безопасността им, приема на ваксината, разпределението и администрирането. Статия в New York Times твърди, че първото тестване на ваксина върху хора е започнало през март, докато според данни на Американската национална академия всички ваксини срещу SARS-CoV-2 са или в предклинична, или в клинична фаза на тестване в САЩ, Европа и Китай.

Лекарите по дентална медицина ще са сред първите ваксинирани срещу SARS-CoV-2.

Американската национална академия е определила зъболекарите и техните екипи като важни здравни кадри, което означава, че ще им бъде отпусната ранна доставка на ваксини веднага щом те бъдат достъпни в САЩ. Ваксинацията цели да предпази не само денталните лекари, но и техните пациенти.

„При медицинските лица на първа линия и социалните работници има повишен риск от излагане на заразата и от предаването ѝ на податливи и уязвими пациенти в здравните заведения и домовете за социални грижи“, се съобщава в доклад на Обединения комитет по ваксинации и имунизации на Великобритания (UK Joint Committee on Vaccination and Immunisation). „Освен това ваксинирането на медиците на първа линия и на социалните работници ще спомогне за устояването на здравноосигурителната система (NHS, National Health Service). Следователно комитетът счита, че здравните и социалните работници са сред групите с висок приоритет при ваксиниране.“

В отворено писмо до Комитета за справедливо разпределение на ваксините срещу новия коронавирус към Американската национална академия изпълнителният директор на Американската дентална асоциация (ADA) д-р Kathleen T. O’Loughlin и нейният президент д-р Chad P. Gehani споделиха, че ваксината срещу SARS-CoV-2 ще успокои пациентите, които все още не смеят да посетят денталните кабинети заради страх от вируса.

„Считането на лекарите по дентална медицина и техните екипи за важни здравни кадри и приоритетното им ваксиниране ще намали появата на сериозни, променящи живота орални заболявания и вероятно дори може да спаси животи.“ – ADA   

„Фактът, че зъболекарите и техните екипи са били ваксинирани, ще даде сигурност на пациентите, така че те да подновят посещенията си в денталните практики и да се възползват от тези важни медицински услуги“, добавят те. „Считането на лекарите по дентална медицина и техните екипи за важни здравни кадри и приоритетното им ваксиниране ще намали появата на сериозни, променящи живота орални заболявания и вероятно дори може да спаси животи“, отбелязват те.     

Рисковете, свързани с ваксината, все още са неизвестни. ADA коментира, че все още не е ясно дали ваксинирането на здравните работници ще бъде задължително. Лекарите по дентална медицина, денталните хигиенисти и денталните асистенти ще трябва да решат за себе си дали искат да бъдат ваксинирани, имайки предвид риска от заразяване и здравето на пациентите и хората, с които контактуват.

Кога можем да очакваме ваксината?

Според скорошна публикация в BBC News ваксината срещу SARS-CoV-2 може да бъде достъпна приблизително в средата на 2021 г., макар много учени да са оптимистично настроени, че успешните клинични тествания ще позволят на малки групи от хора да бъдат ваксинирани още в края на 2020 г.

Според Американската национална академия дори дадена ваксина да бъде одобрена като безопасна и ефективна, първоначално тя ще бъде налична само в ограничени количества. Именно за този период на недостиг на ваксината Комитетът за справедливо разпределение на ваксините срещу новия коронавирус е създала „Насоки за справедливо разпределение на COVID-19 ваксини“ (Framework for Equitable Allocation of COVID-19 Vaccine) – документ, целящ да подпомогне експертите при създаване на здравните политики.

Що се отнася до разходите, свързани с дистрибутирането на ваксината в САЩ, Центърът за контрол и превенция на заразните заболявания написа: „Федералното правителство си поставя за цел да предостави безплатни или евтини COVID-19 ваксини. Ваксините, закупени с парите на американските данъкоплатци, ще бъдат осигурени на американските граждани безплатно. Здравните работници, които поставят ваксината, имат правото обаче да таксуват пациентите с определена потребителска такса. Повечето публични и частни застрахователни компании ще покриват тази потребителска такса, така че в крайна сметка ваксинацията ще бъде безплатна за пациента. В допълнение гражданите без здравна осигуровка също ще могат да се възползват от безплатна ваксинация.“

Във Великобритания ваксината ще бъде дистрибутирана от NHS, а Австралия ще я предлага безплатно на своите граждани. Фармацевтичните компании като Moderna и AstraZeneca дават различни цени за готовата ваксина, като те варират от US$3 (€2,50) до над US$30 (€25).