Editorial

Скъпи приятели на Dental Tribune,

Темата на настоящия брой е „Перфектната неперфектност в денталната професия“. Думата „перфекционизъм“ има две значения: книжовно и психологично. Книжовното е „стремеж към съвършенство“. Психологията обаче обяснява този стремеж така: Натраплив стремеж към съвършенство; непрекъсната натраплива нужда, която подтиква човека с чувство за малоценност да се стреми към привидно съвършенство и да го държи в по-слабо или по-силно състояние на тревожност. Американската професорка Брене Браун разнищва темата за перфекционизма ето така: „Перфекционизмът не е стремеж към съвършенство. Перфекционизмът няма нищо общо със здравословния растеж и развитие. Перфекционизмът е защитен ход.

Той е вярата, че ако вършим нещата перфектно, ще сведем до минимум или ще избегнем напълно болката от вината, упреците и срама. Перфекционизмът е двадесеттонният щит, който мъкнем със себе си с убеждението, че ни пази, когато всъщност ни пречи да бъдем забелязани.

Перфекционизмът не е самоусъвършенстване. По своята същност той е свързан с нуждата от одобрение. Перфекционизмът е тревожна амбиция. Той е свързан по-скоро с мнението на околните, а да контролираш мнението на околните е напълно невъзможно, независимо колко време и енергия си готов да вложиш.

Перфекционизмът не е ключ към успеха. Всъщност изследванията показват, че той възпрепятства развитието. Страхът, че ще се провалим, ще допуснем грешка, няма да отговорим на очакванията на хората и ще станем обект на критика, пречи на устремеността и води до тревожност, пропуснати възможности и житейски застой.

Перфекционизмът не е начин за избягване на срама. Перфекционизмът е форма на срама. Когато се борим с перфекционизма, всъщност се борим със срама. Перфекционизмът е саморазрушителен по простата причина, че перфектното не съществува. Той е непостижима цел.“

Нашето послание с този брой е да практикувате здравословен неперфекционизъм, бидейки перфектно неперфектни във всекиднeвната си практика.

Затова и ви представяме един непретенциозен и много човешки брой на Dental Tribune с материали, показващи качествена клинична работа от всекидневната практика, без амбиции за екстраординарност и свръхестественост.

Приятна среща с новия перфектно неперфектен Dental Tribune!

Уляна Винчева, главен редактор

*ЗАЩО ТОЧНО ЛИСТО НА КОРИЦАТА?

Листото е символ на слава, победа и просперитет и отключване на смелостта. Красивата арт фотография на прорязано в единия си край листо, която поместваме на корицата, е буквална препратка към темата на настоящия брой за здравословния перфекционизъм в денталната професия, който учените определят още като „адаптивен“, или казано по друг начин: перфектния неперфекционизъм.