Бумът от домашното изправяне на зъби поражда безпокойство в САЩ и Австралия

Бумът от домашното изправяне на зъби поражда безпокойство в САЩ и Австралия

За незапознатия потребител звучи твърде хубаво, за да е истина – по-прави зъби без нито едно посещение при зъболекар, чрез метод, който също така е по-бърз и по-достъпен от конвенционалното ортодонтско лечение. Големият интерес към тези процедури води до все по-нарастваща пазарна стойност на компаниите, които предоставят тези услуги. Ортодонти в САЩ и Австралия изразиха сериозни притеснения относно безопасността от такъв подход, настоявайки, че сетовете „направи си сам“ не могат да заменят професионалните процедури.

Наскоро базираната в САЩ стартираща компания SmileDirectClub, от която производителят на алайнери Align Technology притежава 19%, получила финансиране от 380 милиона щатски долара, при което нейната обща стойност вече се оценява на 3,2 милиарда щатски долара. Според SmileDirectClub водеща при финансирането било предприятието за частни капиталови инвестиции Clayton, Dubilier & Rice с участието на дружествата за рисков капитал Kleiner Perkins и Spark Capital.

Конкуренти с подобен бизнес модел могат да бъдат намерени по целия свят, например EZ Smile (Австралия), Your Smile Direct (Ирландия) и Easy Smile (Хонконг). Всички тези компании следват идентичен модел: потенциалният пациент попълва онлайн въпросник, за да се оцени дали той е подходящ кандидат за домашно лечение. В зависимост от резултата потребителят може да закупи комплект за отпечатък, да вземе отпечатъка вкъщи и да го изпрати в лаборатория, която ще изработи пластмасовите алайнери.

В случая на SmileDirectClub лечението „ще се следи от дипломиран лекар по дентална медицина или ортодонт, който ще направлява новата ви усмивка от началото до края“ според сайта им.

Елиминирайки персоналното посещение при ортодонт, услугата по дистанционното изправяне на зъбите може да се предложи на цена до 60% по-ниска от тази при ортодонт, използващ прозрачна алайнер система.

Въпреки предимствата на домашното лечение денталните професионалисти са притеснени от тази модна тенденция. В Австралийското ортодонтско общество (ASO) например се породи безпокойство поради липсата на клинични прегледи, рентгенографии и проследяване.

В интервю за Sydney Morning Herald вицепрезидентът на ASO д-р Howard Holmes каза: „Ако има проблеми с венците, заболяване на венците или счупени обтурации, те няма да бъдат диагностицирани и когато започне преместването на зъбите, тези проблеми могат да се задълбочат. Дори непосредствените резултати да изглеждат добре, зъбите и захапката може да не са в стабилна позиция и да се получи рецидив. Също може да има и мускулни без челюстни проблеми“.

Въпреки възможността едно провалено домашно лечение да доведе до нуждата от последваща по-скъпа коригираща терапия, основателят на EZ Smile – Ed Ambrosius, вярва, че се всява ненужна паника: „Ние третираме най-леките случаи и никога не бихме лекували някого, който има нужда от комплексно дентално лечение. Рисковете са изключително ниски. Отказали сме много повече случаи, отколкото сме поели“.

Holmes и негови колеги, включително и бившият главен председател на Американското ортодонтско общество, както и много други са започнали кампания по подаване на жалби срещу тези компании с цел да се затегнат правилата и да се защити обществото в съответната държава.