В бъдеще емпатията и взаимодействието между хора, бизнеси и държава ще са от изключително значение

В бъдеще емпатията и взаимодействието между хора, бизнеси и държава ще са от изключително значение

Цвети Илиева е управител на едно от най-големите депа за дентално и медицинско оборудване и консумативи в България – Дентално депо „Патриция“. За 9 години на тази длъжност (и общо 18 години във фирмата) тя позиционира компанията на водещо място с портфолиото от висококачествени продукти, които предлага, и с професионалното си отношение и личната си ангажираност към всеки клиент.

В момента всички живеем живота си с натиснат бутон „Пауза“. Защо мислите, че ни бе дадена тази пауза?

Може да звучи тривиално, но за да разберем кои са наистина важните неща! Преди, в забързаното ежедневие, съпроводено от хиляди задачи и ангажименти, нямахме време да мислим за това, че ни се случва да правим безполезни неща, да се срещаме и търпим токсични хора, да пазаруваме безсмислени стоки и т.н. Създалата се ситуация ни учи в момента, че без много неща можем. Учи ни да преосмислим връзките и комуникациите си с хората. Сега вече имаме време да разчистим живота си и да имаме ФОКУС. Сега можем да осмислим и осъзнаем кое е важно за нас и кое не.

Дентално депо Патриция“ работи ли в момента и с какво работно време?

В момента работим всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 часа. Имаме около 14 души, които са в платен отпуск до края на карантинния период поради съображения за тяхното здраве. Останалите работим в график, ако се налага, оставаме и в извънработно време, за да можем да осигурим необходимото съдействие на нашите клиенти.

В бранш сме, в който клиентите ви – зъболекарите, са сериозно засегнати от кризата с вирусната пандемия. Те не са включени от правителството в списъка с бизнеси за подпомагане от държавата. В същото време всеки зъболекар има средно поне един служител, който в момента е с неясна съдба. Според вас кои са въпросите, които така създадената ситуация поставя пред денталните професионалисти?

То има ли бизнес, който ще бъде качествено подпомогнат от държавата? Не мисля! Разбираемо е зъболекарите да са притеснени за собственото си здраве, това на екипа  си и на пациентите си. Разбираемо е да са притеснени за бъдещето на екипа и бизнеса си. Но… най-важното нещо според мен е да запазят самообладание. Не трябва да позволяват паниката да вземе връх над процеса на вземане на решения и рационално мислене. Както е казал Марк Аврелий: гНямаш власт над външните събития. Но имаш власт над собствените си мисли. Осъзнаеш ли това, ще намериш сила“.

Основните въпроси, които поставя ситуацията пред зъболекарите, според мен са:

  • Запазване целостта на екипа и мотивацията им. Знаейки колко е трудно намирането на хора, обучението им, изграждането на екип като цяло, това е един от основните въпроси, пред които не само зъболекарите, но и всички фирми като цяло са изправени.
  • Финансов анализ, преразглеждане на кредити и други плащания, ако има, и планиране за период, не по-малък от 6 месеца напред.
  • С колко ще се увеличат разходите, свързани с предпазните мерки, които трябва да вземат заради вируса.
  • Влиянието на карантината и кризата върху икономическата обстановка в България и по света.
  • Набелязване на определени цели – за пациентите, за финансовия поток.

Какъв е планът ви за справяне в тази ситуация, бидейки управител на дентално депо?

Ние сме обсъждали и направили няколко варианта, но дали ще следваме определен такъв, или хибрид между повечето, или всички, е твърде рано да се каже.  Все още ситуацията е твърде непредсказуема. Ние сме доста зависими от поведението и ситуацията в денталните практики, които пък от своя страна са зависими, от една страна, от пациентите си, от друга страна, от регулациите и изискванията за безопасност и т.н. Също така сме зависими от възможностите на производителите, с които работим. Аз съм убедена, че каквото и да предприемем занапред, ще бъде направено с отговорно отношение, грижа, лоялност и коректност към всеки един лекар по дентална медицина и към всеки един член на екипа му. Това винаги е било основно кредо в нашата работа, оставено в наследство от създателя на фирмата г-жа Наташа Иванова.

Компанията, която ръководите, разполага с 35 души. Как ще постъпите с хората от екипа си?

За нас служителите винаги са били приоритет №1 във вътрешната среда на фирмата. За щастие, разполагаме с прекрасен екип, състоящ се от изключителни хора! Всички сме едно голямо семейство и сме празнували, страдали и изживявали всякакви моменти ЗАЕДНО! С някои от тях сме повече от 17 години във фирмата. Всеки един наш служител притежава много добродетели, работи много с увереност, отговорност и грижа за себе си, колегите си и клиентите. В сегашната ситуация самите те проявяват безкрайно разбиране и ангажираност към фирмата, за което безкрайно им благодаря. Така че за мен екипът е безценен! Правим и ще направим всичко възможно за запазване на целостта му.

Знаете ли как карантинните мерки се отразяват на националния дентален пазар?

Както във всеки един отрасъл, карантинните мерки предизвикват известен спад в производството и продуктивност­та на денталния пазар в момента. Все още е рано да се каже какви ще бъдат бъдещите последици, но вярвам, че специално за сектора те няма да бъдат големи. От зъболечение винаги е имало нужда и винаги ще има. Под каква форма и за какъв период от време, тепърва ни предстои да видим.

A как карантинните мерки ви повлияха професионално и лично?

Смятам се за силен човек, човек на действието и честно казано, мерките не са ми повлияли особено много. В работата си и в живота винаги съм се стремяла да определям собствената си съдба и начина си на мислене, както и винаги съм вярвала в собствените си способности и тези на екипа си. Справяла съм се с много кризи, работила съм изключително много, за да постигна това, което съм постигнала в момента, за да се поддам на ярост, смут и страх. За мен ключово в тази ситуация е хладнокръвието. Не мога да си позволя лукса да се оплаквам, да си търся виновен/ни, да се шокирам. Прекалено много неща имам да решавам и да правя СЕГА и прекалено много хора имат нужда и разчитат на мен. Смятам, че винаги има ответен ход, винаги има начин да се справиш и да продължиш напред. Не казвам, че е лесно и че няма риск, но пътят е за този, който е готов да го извърви.

Как използвате времето си? Кое е това, което ви дава сила и стабилност? Как съхранявате себе си и здравия си разум в тези мрачни времена?

Откакто е започнала карантината, аз съм на работа всеки делничен ден и търся варианти да помогна на служителите си и клиентите си – първо от човешка гледна точка, после – по отношение на обезпеченост. Всички сме ЗАЕДНО в това и трябва да се подкрепяме и да търсим вариантите занапред. Съботите и неделите прекарвам у дома, опитвам се да разговарям с децата си за това, което се случва в момента, прекарвам време и в социалните мрежи, за да придобия представа как се движи ситуацията. Чета книги, напоследък имам любим автор с доста интересни книги, които са абсолютно актуални в днешната ситуация.

Много хора, в това число и дентални професионалис­ти, се поддадоха на паниката и тя започна да ги управлява. Какво бихте казали на тези хора?

Всичко ще бъде наред! Спомнете си как взехте решение каква да бъде вашата професия и как постепенно се влюбихте в нея. Как посветихте живота си на усъвършенстването на уменията си в името на пациента и принципите си. Върнете се към отговорите на тези въпроси и ще знаете какво трябва да направите.

Никой не знае колко дълго ще продължи тази криза. Независимо дали е краткотрайно, или продължително, смятате ли, че това ще промени денталния бизнес като цяло? И ако да, как?

Факт е, че след като мине карантината, ще се озовем в една нова реалност. В момента навсякъде по света е доста голям хаос и много неща не са ни известни, затова и можем само да предполагаме. Мога само да кажа, че в бъдещето ЕМПАТИЯТА и взаимодействието между хора, бизнеси и държава/и ще са от изключително значение.

Смятате ли, че в условията на подобна криза би било подходящо да разсъждаваме и може би да променим начина, по който живеем живота си, към по-добро? Какви са промените, които бихте искали да видите?

Пак ще цитирам любимия си автор напоследък – Айн Ранд: гВсеки, който се бори за бъдещето, живее в него днес“. Според мен сега е времето да разсъждаваме и да мислим за живота, работата и връзките си, какво би ни довело към по-добро. Иска ми се да се отнасяме искрено и добре един с друг, с търпение и благост, да имаме чуваемост,  да искаме да разберем повече за радостите и проблемите ни,  да ги изживяваме и решаваме заедно. Както океанът се състои от безброй малки капки, които са се натрупали капка по капка, за да образуват такава огромна природна сила, така и глобалната промяна в мисленето и живота стартира от подобни малки стъпки. Така че… всичко ще бъде наред. Наистина вярвам в това!