The Next Big Thing 2019

The Next Big Thing 2019

Роботизацията и революциите в здравеопазването са следващото голямо нещо, което очаква света според световноизвестния футурист Рей Хъмънд. Прочутият английски писател и  журналист, който предрече интернет още през 1984 г., твърди, че ни очакват 4 големи революции в медицината: 1) медицината, базирана на ДНК анализи, персонализирана, а не „един размер за всички“, както бе досега; 2) стволовите клетки, които ще помогнат на човечеството да „отгледа” органите, от които има нужда; 3) наномедицината, защото чрез нанотехнологии може да се създадат най-добрите лекарства;

4) дигиталното здраве – изкуствен интелект, който следи пациентите и помага на лекаря при диагностицирането. Според Хъмънд пациентите ще носят устройства, които да проследяват техните здравни показатели.

С развитието на дигиталните технологии в медицината и в денталната медицина гореописаният сценарий не само че не звучи като научна фантастика, а е ясно, че е въпрос на пет-десет години, за да се случи.   

Големият въпрос в този контекст обаче винаги е бил: САМОУБИВА ЛИ СЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО? Големи мислители като Стивън Хокинг, Илън Мъск, Стив Возняк, смятат развитието на изкуствения интелект за най-голямата заплаха на XXI век.

Въпреки че все още човечеството е далеч от създаването на изкуствен интелект, който да е еквивалентен на човешкия, да е универсален като него: да се учи, да обобщава наученото, да разбира значението и контекста, рискът за война между човека и робота, описана в толкова научнофантастични филми, съществува.

Революциите в човешкия свят и в частност в медицината са факт. Ще спечелим, ако не само разберем, но и приемем тази реалност.

Избрахме с първия си брой за 2019аг. да акцентираме на посланието, че живеем в предизвикателно, но и изключително интересно  време, в което се случват революции.

Независимо дали ни харесва или не, имаме само две възможности: да „прегърнем“ и имплементираме в живота си новостите или да отхвърлим всичко това и да излезем от играта.

На прага на 2019 г. ви пожелаваме да останете любопитни, позитивни и с широко отворени очи за всичко, което се случва около нас и у нас.

Защото най-интересното тепърва предстои!

error: Съдържанието е защитено!