The Future Of AI

The Future Of AI

Напредъкът на дигиталните технологии трансформира ежедневието ни до неузнаваемост и позволи почти всичко да е достижимо само с няколко кликвания. Здравеопазването също претърпява главоломни промени, като например изцяло дигитализирано водене на здравната документация, прегледи и работа върху виртуални пациенти, снимки с висока резолюция и др. Денталната медицина не прави изключение от тази глобална тенденция: САD/CAM корони и мостове, дигитално планиране в имплантологията и рехабилитацията на съзъбието, средства за регистриране на кариеса като дигиталните рентгенографии например, дигитални изображения от фиброоптичната трансилюминация, томографии, лазерна флуоресценция и т.н. Тези нововъведения не само повишиха нивото на денталната работа, но и увеличиха предвидимостта и ефикасността на процедурите.

Пример за високотехнологично нововъведение, което ще трансформира облика на денталната медицина, е изкуственият интелект. Промените, които изкуственият интелект ще внесе в сферата на здравеопазването, предизвикват голяма суматоха и със сигурност денталната медицина няма да остане назад в технологичния напредък.

Изкуственият интелект ще отвори нови хоризонти пред денталните специалисти и ще спомогне те да осигуряват по-високо ниво на дентална грижа.

Той ще облагороди много аспекти на работния процес, като например ще оптимизира работния график, ще подобри комуникацията с пациентите и ще позволи да се прави по-точна диагностика.

Eто само една малка част от приложенията на изкуствения интелект в денталната медицина:

  • използване на изкуствения интелект при откриване на кариес с Bite Wing рентгенографии.
  • интелигентен работен график: изкуственият интелект ще спомогне да се изготвя график, който по-точно отговаря на възможностите на денталния екип, и ще увеличи продуктивността му. Това ще намали натоварването на човека, отговорен за графика, и евентуално ще елиминира нуждата от продължителен обучителен период за новоназначените служители.
  • интелигентна комуникация с пациентите: изкуственият интелект лесно може да отговори на запитвания от страна на пациентите, а ако ситуацията го налага, те могат да бъдат пренасочени към зъболекаря. Това ще намали времето, което денталните лекари прекарват в разяснения какво да очакват пациентите след манипулацията, в даване на инструкции за поведение след операция и в това как да разпознаят обезпокоителните симптоми и т.н. 

Апокалиптичната фантазия, че машините и компютрите ще ви изместят като зъболекари, скоро няма да стане реалност. Сигурно е обаче, че те скоро ще ви направят по-добри зъболекари, като ви предоставят по-точни данни, за да можете да взимате по-информирани клинични решения.

Съветът ни е да затегнете коланите – очаква ни едно невероятно приключение! 

Предишна публикация
Следваща публикация
error: Съдържанието е защитено!