Smile of the Year 2020 съобщи наградените с бляскава онлайн церемония

48 кандидатури от 8 държави се състезаваха в първото международно издание на конкурса, който 12 години се реализираше в национален формат. Победителите станаха ясни по време на онлайн церемония в края на месец май, гледана от 1200 души още в края на втория ден след излъчването ù

Дългоочакваният момент по обявяването на победителите в 13-тото издание на конкурса „Усмивка на годината“, което бе и 1-вото международно, настъпи на 28 май в 20.00 ч., когато едновременно във Facebook страницата на конкурса и в YouТube канала на Dental Tribune бе излъчен онлайн професионалният филм, който по изключително бляскав начин представи всички участници и победители.

Създаването на филмовата продукция на церемонията бе подготвяно в двата месеца (април и май), в които целият свят бе в изолация, но въпреки трудностите и работата на целия екип в непрекъснати домашни условия организаторите представиха продукция на световно ниво. Водещ на онлайн церемонията беше актьорът Петър Петров–Пепе.

Във филма активно се включиха всички членове на журито, които освен поздравителните адреси към публиката съобщиха и победителите в отделните категории. В своите коментари те изразиха възхищението си от високото ниво на кандидатствалите клинични случаи. Изненада за зрителите на онлайн събитието бе появата на създателя на концепцията DSD – д-р Кристиан Коучман от Бразилия, който съобщи победителя в категория гКлиничен случай с изцяло дигитален протокол“. Той сподели още със  зрителите, че ще бъде част от журито на конкурса в предстоящото му издание през 2021 г.  Други специални гости бяха Алина Попа от Румъния –  Area Sales Manager South-Eastern Europe на компанията партньор на събитието – Durr Dental, която връчи наградата в категория гКомпозитни възстановявания“; Панос Перос от Гърция – управител на компанията Invisalign за Гърция, България и Кипър, който съобщи победителя в категория гОртодонтски случай с алайнери“; Данаил Тодоров от България – мениджър на BioHorizons за България и Румъния, както и Ирина Зареска от Македония – председател на Macedonian Association of Estethic Dentistry, приятел и партньор на конкурса, която връчи наградата в гСтудентски клиничен случай“. Преди да съобщи кой е победителят в категория гКомплексно естетично възстановяване“, д-р Ставрос Пелеканос от Гърция – член на журито, коментира, че победилият клиничен случай е категоричен, тъй като се е класирал със сериозна преднина пред останалите. Д-р Федерико Ферарис от Италия анонсира победителя в категория гКерамични възстановявания“, като преди това информира, че всички случаи са били страхотни, но един наистина е бил по-специален и това е победилият. Именитият ортодонт д-р Рафи Романо от Израел, който бе в журито за трети пореден път, връчи виртуално наградата на победителя в категория гОртодонтски случай“. Световноизвестният пародонтолог  д-р Джулио Расперини от Италия, който е в журито на конкурса за първа година, съобщи победителя в категория гРозова естетика“. Чиприан Бока от Румъния – член на журито в конкурса, който заради своята експертиза в сферата на фотографията и филмовата индустрия бе поканен да журира в тази нова за конкурса категория, съобщи и победителя в нея.

Общо 48 клинични случая от 8 държави, подадени от 33-ма кандидати, се състезаваха в десетте категории на конкурса.

Най-голям брой бе този на кандидатурите от България – 35 клинични случая, с по три кандидатури бяха представени страните Италия, Гърция и Македония, и с по една кандидатура – Румъния, Германия, Хърватска и Украйна.

Най-оспорвано бе състезанието в категория гКерамични възстановявания“, където бяха получени 7 кандидатури, следвана от гКомплексно естетично възстановяване“ – 6 бр., гОртодонтски случай“ – 6 бр., гАрт дентална фотография“ – 6  бр.,  гИмплантологичен случай“ – 5 бр., гКомпозитни възстановявания“ – 4 бр., гКлиничен случай с изцяло дигитален протокол“ – 4 бр., гСтудентски клиничен случай“ – 4 бр., гРозова естетика“ – 3 бр., и гОртодонтски случай с алайнери“ – 3 бр.

Всички наградени дентални професионалисти получиха красиви дизайнерски статуетки и грамоти в дните след церемонията. В две от категориите отличените получиха и материални награди: победителят в категория гКлиничен случай с изцяло дигитален протокол“ получи подарък – софтуер за управление на практиката, осигурен от българската компания Dental Cloud Pro, а победителят в категория гИмплантологичен случай“ получи имплантологичен сет на BioHorisons, осигурен от компанията.

Първото международно издание на конкурса ще бъде запомнено с това, че имаше своята бляскава церемония, но в онлайн пространството, която още в първите два дни след стартирането си се зарадва на изключителен зрителски интерес: само в YouTube церемонията бе гледана от над 1200 онлайн зрители.

(Бел. ред.: Победителите във всяка от категориите вижте в изнесената класация на страница 2.)

Организаторите поздравяват победителите и изказват своята благодарност към всички участници, както и към компаниите, които останаха партньори на събитието: DURR DENTAL, INVISALIGN и BIOHORIZONS.

Датата на следващото издание на конкурса през 2021 г. ще бъде обявена през есента на 2020 г.