Smile of the Year 2020: Победител в категория „Композитни възстановявания“

Smile of the Year 2020: Победител Композитни възстановявания

Д-р Софиен Риахи

Д-р Софиен Риахи

Завършва Факултета по дентална медицина към МУ–София през 2012 г.  Носител на 10 награди в денталния конкурс „Усмивка на годината“ в категории „Комплексно естетично възстановяване“, „Керамични възстановявания“, „Композитни възстановявания“, „Имплантологичен случай“. Преминава обучение по DSD през 2013 г. при Ливио Йошинага и д-р Кристиян Коучман (Бразилия). През 2014 г. посещава курс за изолация с кофердам и възстановявания на фронтални зъби с композит при д-р Стефан Броуе (Белгия) и д-р Дан Лазар (Румъния); SKYN concept – копиране на естествените форми на природата с д-р Пауло Кано, д-р Флорин Кофар, д-р Алехандро Пиниеда, д-р Йозеф Кункела и Ливио Йошинага. През 2015аг. заедно със зт. Стефан Петров печелят първа награда в международния конкурс CERAMISTS no limits (Полша). Води курсове и обучения в страната и чужбина на теми като „Керамични възстановявания“, „Възстановявания върху импланти“ и „Естетични композитни възстановявания“. Член на БЗС и БДЕС. Практикува в дентален център „Медикъл Дент“, като завежда отдел „Естетична и възстановителна дентална медицина“.

Зт. Юрий Крюков, Украйна

Зт. Юрий Крюков, Украйна

Зъботехник, керамист.

Завършил Kharkiv Medical College, Факултет по протетична дентална медицина.

Започва кариерата си като зъботехник през 2014аг. в град Харков. През 2018 г. се присъединява към екипа на Yamamoto Lab в Киев, Украйна. Започва да работи със зъболекари, чиито изисквания за функция и естетика са от най-високо ниво. Дигитална диагностика и планиране, възстановявания от устойчив литиев дисиликат, циркониев диоксид – владее напълно всички методи за изработване на керамични възстановявания. Богат опит в конструкциите върху импланти. Активно си сътрудничи с редица европейски клиники. През 2019 г. става официален представител на порцелановата система Cendres Metaux SA (Швейцария) в Украйна. През 2020 г. се присъединява към екипа на Opinions Leaders на Cendres Metaux SA (Швейцария).

Кратко описание на случая

Пациентка на 36 години посети клиниката ни, търсейки подобрение на естетиката на зъбите си, както и решение на проблем с изтриване на зъбите. Пациентката съобщава за наличие на болка при консумация на студени и кисели храни/напитки. Желанието ѝ бе зъбите ѝ да бъдат възстановени по възможно най-консервативния начин. Бяха снети фотодокументация и интраорални сканове на зъбите ѝ. При клиничния преглед се установи средно напреднало изтриване на зъбите, също така и дефектни композитни възстановявания. Всички зъби бяха витални и реагираха в норма на термични стимули. Пациентката е непушач, с добра орална хигиена.

След анализ на наличната клинична информация бе изготвен план на лечение за възстановяване на зъбите на пациентката. Планът включваше определяне на централна релация на долната челюст и възстановяване на изтритото съзъбие в повишена височина на оклузия. Загубените тъкани ще бъдат възстановени с композит, тъй като пациентката пожела максимално консервативно лечение. Възстановяването на зъбите ще стане по проект с инжекционна техника. Зъбите с по-големи дефекти (МОД) ще бъдат възстановени с индиректни композитни овърлеи.

Пациентката прие предложения ѝ план на лечение. При следващото клинично посещение на пациентката бе предаден 3D принтиран депрограматор на Коис с инструкции за носене.

След 10 дни пациентката посети клиниката с цел определяне на правилната позиция на долната челюст.

Бяха снети сканове с депрограматора в централна релация.

В зъботехническа лаборатория бяха проектирани възстановяванията на горната и долната челюст, като бяха принтирани горни и долни модели. От моделите бяха изработени силиконови ключове от транспарентен силикон.

При следващото посещение проектът бе пренесен в устата с бисакрилен материал и точковидно ецване. Проектът остана във функция за 2 седмици, през които пациентката не съобщаваше за дискомфорт, свързан с повишената височина на оклузия.

По време на следващите 6 клинични посещения подменяхме проекта с финални композитни възстановявания под локална анестезия и изолация с кофердам. Бе спазен стриктен адхезивен протокол. Букалната повърхност на фронталните композитни възстановявания бе редуцирана и след това послойно нанесена с композитни маси, различни по транспарентност и наситеност на цвета за постигане на по-добър естетичен резултат. Нанохибридните CAD/CAM овърлеи бяха фиксирани със затоплен възстановителен композит. Всички възстановявания бяха финирани и полирани до блясък. След завършване на лечението на пациентката бе дадена шина Night Guard за носене през нощта.

Пациентката бе доволна от постигнатия резултат. Тя бе инструктирана да спазва добра орална хигиена, както и режим на контролни прегледи два пъти годишно за преполиране на възстановяванията.

Инжекционната техника е добър и икономичен начин за лечение на случаи с изтриване на зъбите. Възможни са отчупвания на възстановяванията в бъдеще, но те са лесни за корекция.

Вижте целия клиничен случай тук