Romancing the Mandible*

Българска група стартира едногодишно обучение по функционална оклузия в централата на DAWSON ACADEMY в Англия

В края на октомври т.г. 9 български дентални специалисти (между които 8 зъболекари и един зъботехник) посетиха aнглийската провинция, където в приказното селце Торнтън Хъф се намира образователният център на Dawson Academy, ръководен от д-р Иън Бъкъл – ученик и последовател на създателя на световноизвестната концепция д-р Питър Доусън, който е и автор на бестселъра Functional Occlusion: From TMJ to Smile Design.

От ляво на дясно: д-р Надежда Куюмджиева, която се погрижи за превода, д-р Гайс Бадер, д-р Севдалина Дойнова, д-р Деян Димов, Уляна Винчева – издател на Dental Tribune, д-р Емил Гришин, д-р Мариян Грънчев, зт. Иво Белин, долу: д-р Яна Николова-Трифонова, д-р Гергана Мичева.

От ляво на дясно: д-р Надежда Куюмджиева, която се погрижи за превода, д-р Гайс Бадер, д-р Севдалина Дойнова, д-р Деян Димов, Уляна Винчева – издател на Dental Tribune, д-р Емил Гришин, д-р Мариян Грънчев, зт. Иво Белин, долу: д-р Яна Николова-Трифонова, д-р Гергана Мичева.

Популяризацията, цялостната организация и воденето на групата бяха реализирани от Dental Tribune по идея и с подкрепата на д-р Селар Франсис – клиничен инструктор на Dawson Academy.
Групата премина първия от общо четирите модула на обучение, който бе озаглавен „Внимателен клиничен преглед и информация за пациента“. Това е основополагащият практически курс, който даде на участниците техническите и мениджърските умения за провеждане на внимателен и подробен преглед на пациентите им. Върху този преглед стъпва цялата философия на Доусън.
Пълният преглед според академията на Доусън изисква задълбочено изследване на целия орофациален комплекс посредством анамнеза и клиничен преглед. Процесът бе разгледан стъпка по стъпка и включваше:

  • анамнеза относно оплакванията на пациента, неговите очаквания и мотивация;
  • изследване и оценка на дъвкателните мускули посредством палпация;
  • изследване и оценка на темпоромандибуларните стави посредством палпация, анализ свободата на движения на долната челюст и доплерово изследване;
  • стриктен протокол за фотографски снимки;
  • определяне и регистриране на централна релация;
  • работа с лицева дъга и артикулатор.

На присъстващите бе представен и общ преглед на философията на Доусън и 4-етапният подход при разрешаване на комплексни случаи, който бе илюстриран с виртуално диагностициране, анализиране и планиране на лечението на конкретен пациент.

Българската група бе изключително въодушевена, което личеше по време на социалната програма, когато в рамките на обедите и вечерите темата „функционална оклузия“ не можеше да бъде изместена от друга и дори присъстваше в шегите на обучаващите се.
Предизвикателствата в света на функционалната оклузия тепърва предстоят.
За да бъде завършен пълният курс на обучение, на групата предстоят още 3 нива – през май, юни и септември
2018 г. Всеки желаещ дентален професионалист може да се включи в следващите нива, в случай че е преминал първоначално обучение при д-р Кирил Динов или д-р Селар Франсис, които са клинични инструктори на Dawson Academy в България.
Следете подробности на Facebook страницата на Dental Tribune.

*Tова е термин шега, наложен от създателя на философията – д-р Пийт Доусън, който илюстрира закачката, че е необходимо да релаксираме и предразположим темпоромандибуларната става, за да разберем тайните ù, т.е. функционалните проблеми, ако има такива.


 

Предишна публикация
Следваща публикация
error: Съдържанието е защитено!