„Почти сигурен съм, че в бъдеще пациентите в развитите страни ще поставят безопасността пред цената”

„Почти сигурен съм, че в бъдеще пациентите в развитите страни ще поставят безопасността пред цената”

Д-р Miguel Stanley е медицински директор на White Clinic, разположена в Лисабон, Португалия, основана от него преди 20 години. Той е страстен привърженик на висококачествените дентални услуги и вследствие на това кариерата му е насочена към възстановяване на усмивки с участието на интердисциплинарен екип, като се използват най-новите технологии, софтуер и материали, следвайки силно чувство за етика и минимално инвазивна намеса за по-добра грижа за пациентите. Това е причината, поради която той създава философията за лечение No Half Smiles и Slow Dentistry, като и двете целят повишаване на пациентския опит и цялостното качество на лечение. Благодарение на обучението му по имплантология, естетична дентална медицина и функционална оклузия д-р Miguel Stanley е разработил нов биологичен подход в естетичната дентална медицина. Той прекарва голяма част от времето си в управление на дългогодишния си екип и в разучаване на нови технологии в денталната медицина.

Д-р Miguel Stanley от Лисабон е известна водеща фигура в денталната медицина. В това интервю той обяснява как настоящата криза се отразява върху зъболекарите в Португалия и в целия свят.

Д-р Stanley, каква е обстановката във вашата страна в контекста на кризата от SARS-CoV-2? Какви мерки са предприети и кога са въведени в сила?

Португалия обяви извънредно положение; всички бизнеси, които не предлагат неща от първа необходимост, бяха затворени и през последните две седмици страната е доста ограничена откъм бизнес. Естествено, хората правят всичко възможно да ограничат социалните си контакти и излизат от домовете си само за основните нужди, но както навсякъде и тук има хора, които не спазват правилата. Също така болниците ни не са подготвени, както предполагам, че не са и в повечето страни по света в подобна ситуация. Полицията спира хора по улиците и ги пита накъде отиват, за да се увери, че пътуват само по необходимост. Не мисля, че някое правителство бе подготвено за това.

Какво влияние ви оказаха ограничителните мерки в професионален и личен план? Практиката ви работи ли все още и в случай че е затворена, от колко време?

Очевидно е пагубно за всеки един бизнес да бъде затворен за толкова дълго време. Някои мерки, като например отпускане на заеми, бяха предприети от правителството, за да се подпомогнат малкият и средният бизнес, но дори и те, разбира се, ще имат лихва при връщането им. Също така се създадоха мерки за правна помощ на работодателите, така че да не се налага да изплащат цялата заплата на служителите си, но въпреки това за някои данъци си остава задължението да бъдат платени. Това ще се отрази пагубно върху много клиники и не мога да кажа, че се чувствам сигурен относно предстоящите месеци.

Реших да затворя White Clinic, преди тези мерки да бъдат направени задължителни от правителството. Усещах, че имам дълг към моя персонал, медицинския екип и моите пациенти да предотвратя разпространението на коронавируса. Приемаме пациенти само когато спешните случаи не могат да бъдат отложени или лекувани само с медикаменти. През изминалите две седмици сме лекували само четирима пациенти по спешност. Обикновено лекуваме средно по 40 пациенти на ден.

В личен план имам възможност да прекарвам повече време с жена си и децата. Ясно е, че изцяло съм прекратил всякакви пътувания, ясно е, че също така съм отказал и международните ми лекции. Но въпреки това аз продължавам да ръководя всичко от разстояние с моя екип, тъй като имаме пациенти по целия свят, които имат нужда от някаква помощ. Също така следя дали моят персонал се чувства добре, както и дали са добре всички наши дистрибутори и партньори.

За щастие, досега никой в моето голямо семейство и моя екип не е показал някакви симптоми и не е дал положителна проба, така че, слава богу, изолацията дава резултат при нас.

Сега, когато практиката ви е затворена за рутинно лечение, правите ли нещо по по-различен начин, когато лекувате пациенти (по спешност), в сравнение с тогава, когато бе отворена?

Тук, в White Clinic, винаги сме взимали изключителни мерки, за да предотвратим разнасянето на инфекции. Практикуваме т. нар. бавна дентална медицина (Slow Dentistry) и в този смисъл не лекуваме повече от един пациент на час, а понякога дори по-малко и от това. Работим по този начин повече от 20 години. Причината за това е, че отнема около 10 минути да дезинфекцираме подходящо кабинета между посещенията. Това го правим стриктно още от първия ден, като превръщаме клиниката ни в едно много безопасно място. Единствените допълнителни мерки, които понастоящем сме предприели, са, че инвестирахме в пречистватели на въздуха, които също дезинфекцират въздуха, носим шлемове за цялото лице и двойни маски, както и хирургични престилки, а веднага след това изхвърляме всичко по безопасен начин. Също така се опитваме да сведем до минимум образуването на аерозоли.

По време на тази криза как оползотворявате времето си? Бихте ли споделили малко повече от вашия личен живот и за влиянието върху нещата, които харесвате и обикновено имате малко време за тях?

Да си призная, имам чувството, че смартфонът ми никога преди не е бил толкова активен. Мисля, че всеки използва социалните мрежи три пъти повече, и така получавам голям брой съобщения в почти всяка платформа. Винаги се чувствам притиснат да отговоря. Честно казано, изключително стресиращо е да получаваш толкова много съобщения! Въпреки това по-голямата част са хубави неща и хората просто се опитват да установят контакт по някакъв начин. Опитвам се да бъда източник на позитивизъм за всеки и се радвам за това. Винаги съм се опитвал да отделям време за семейството си и обикновено си изключвам телефона, когато съм си вкъщи, но в този труден момент ми се налага да намирам баланс между двете. Имам двумесечно бебе вкъщи и дъщеря, която е почти на 3 години, така че ръцете са ми изцяло заети.

Успях да постигна едно нещо, което желая да правя от много дълго време, и това е да започна онлайн уебинари за предлагане на обучение чрез платформата Miguelstanley.com. От дълго време имам желанието да поставя основите на Академия Miguel Stanley. Първоначално имах планове тя да бъде в клиниката, така че лекарите по дентална медицина да могат да дойдат и да видят как правим нещата ние, но фактът, че всички сме затворени и лишени от възможността да пътуваме, доведе мен и екипа ми до това да поставим началото онлайн. Предстоят много нови неща.

Имате ли информация как се отразяват ограничителните мерки върху денталната индустрия в страната?

Мисля, че всички се страхуват относно близкото бъдеще. Дори не говоря за следващите шест месеца. Не съм сигурен дали денталният пазар ще се възстанови за доста дълго време. Никой няма отговор на този въпрос, но съм сигурен, че е голям удар за всички. Смятам, че това ще засегне нашия бизнес не само по един начин. Животът след това ще изглежда по друг начин. Следвам някои дентални групи онлайн и хората се ядосват на голяма част от мерките, взети от правителството, както и на липсата на подкрепа за малкия бизнес. Мисля, че голям брой клиники не бяха напълно подготвени и са изпитвали доста трудности и преди кризата и точно те вероятно ще пострадат най-много.

Никой не знае колко време ще продължи тази криза. Без значение дали ще е за дълго, или за кратко, смятате ли, че тя ще промени вашия бизнес и професията като цяло?

Да! Надявам се, че в бъдеще клиниките, които практикуваха по начин, който поставяше пациентите на риск, вече няма да функционират. Наскоро написах една статия, озаглавена Toxic dentistry?, за Dental Tribune International. Почти сигурен съм, че в бъдеще пациентите в развитите страни ще поставят безопасността на първо място пред цената в повечето случаи. Тенденцията понастоящем при много хора е да търсят най-добрата цена на конкретно лечение. Смятам, че сега вече ще мислят два пъти и ще бъдат особено внимателни, за да се уверят, че клиниката, която са избрали, също така ще прилага подходящи мерки за сигурност.

Тъжно ми е просто, че трябваше да се случи нещо такова, за да накара обществото да си отвори очите за огромните трудности, с които се сблъскват зъболекарите всеки ден в борбата с инфекциите. Именно затова в световната мрежа Slow Dentistry Global Network ние се стремим да помагаме на зъболекарите да се запознаят с всички мерки, които е необходимо да бъдат предприети, за да се гарантира безопасността на пациентите и разбира се, безопасността на техния екип, както и да се повиши информираността на обществото за това.

Можем да се надяваме, че в лицето на такава криза би било подходящо да размислим и може би да променим начина, по който живеем, към по-добро. Какви промени бихте искали да видите, че се случват?

Повече състрадателност. Повече щедрост. Повече добрина. Повече подкрепа за възрастните и по-уязвимите. Също така се надявам, че правителствата разбират колко абсурдни са определени войни. Време е да застанем един до друг като биологичен вид и не само като нации с индивидуални идеи за бъдещето. Надявам се също да се вслушаме в разума си и да намалим масовото потребление на неща, които замърсяват нашата планета. И повече от всичко, моля се 5G мрежата да бъде забранена. Страхувам се от тази изключително опасна и непозната технология, която може да навреди на всеки един от нас. Време е да спрем да си играем с природата и да започнем да се грижим повече един за друг и за нашата планета.