Международната научна среща на СРК, IDA, SIE и РК–Благоевград се проведе в Банско

На 9 и 10 март в читалище „Никола Вапцаров“ в Банско се проведе международната научна среща на Столичната районна колегия на БЗС, която тази година бе осъществена съвместно с Израелската дентална асоциация. Събитието подкрепиха още РК на БЗС–Благоевград, Италианското ендодонтско общество (SIE) и Дружеството на докторите по дентална медицина в Македония.

Лекторският състав от международни специалисти представи разнообразни лекции в различни области на денталната медицина, със специален фокус върху ендодонтията, пародонтологията и имплантологията. Освен това за първи път цялата научна програма на срещата беше излъчена на живо онлайн, което даде възможност на още над 50 дентални професионалисти да се присъединят към общо близо 150 посетители на място в Банско.

След официалното откриване научната програма стартира с лекцията на д-р Станислава Шулева, която обедини в една тема пародонталното лечение и имплантологията. В контекста на редица клинични примери от собствената си практика д-р Шулева представи значението на индивидуалния подход в лечебното планиране с акцент върху особеностите и предимствата на лечението с импланти при пациенти, страдащи от пародонтит.

Представител на Израелската дентална асоциация беше проф. Нарди Касап, който е бивш президент на Израелската асоциация по орална и лицево-челюстна хирургия и секретар на Международната асоциация по орална и лицево-челюстна хирургия. Стъпвайки върху дългогодишния си опит, той изнесе лекция, озаглавена „Митове в денталната хирургия: неясноти и факти“, в която направи обзор на биологичните и физиологичните критерии за клиничен успех от гледна точка на нуждите на съвременната хирургична практика.

В събота полският специалист д-р Ян Зуховски разгледа връзката между зъбния кариес и ендодонтията и възможностите за регенерация на твърдите и меките зъбни тъкани. Лекторът на Дружеството на докторите по дентална медицина в Македония д-р Даниела Цветановска дискутира протезирането върху импланти и естествени зъби с пародонтални увреждания с акцент върху значението на правилния за лечението протокол и правилната диагностика за постигане на дългосрочен успех.

Лекцията на д-р Виторио Франко от SIE се фокусира върху проблема с облитериралите и непроходимите канали, който е често срещан в ендодонтската практика. Италианският специалист обърна внимание на точните осветление, инструменти и техники за справяне с трудните ситуации в кабинета.
Д-р Филипо Кардинали от Италианското ендодонтско общество и световноизвестната онлайн платформа Style Italiano Endodontics представи решения за опростяване на обработката и почистването на кореново-каналната система. Това са основни фази в ортоградното кореново лечение и предпоставка за успешно ендодонтска терапия. Лекторът акцентира върху връзката между анатомията и обработката и почистването на каналите, ролята на ротационните NiTi инструменти, както и значението на съвременните ендодонтски системи за постигането на висококачествено, коректно и сигурно третиране на каналите.

След края на лекционните сесии всички делегати имаха възможност да се присъединят към официалната галавечеря на Международната научна среща на СРК на БЗС.

Следващата среща на Столичната колегия – VIII научен конгрес на СРК на БЗС, ще се проведе на 17–18 ноември 2018 г. в София.