Лекарите по дентална медицина за обстановката около коронавируса по света: д-р Mauro Labanca от Италия

Лекарите по дентална медицина за обстановката около коронавируса по света: д-р Mauro Labanca от Италия

Д-р Mauro Labanca завършва медицина през 1986 г. в University of Milan в Италия, където също придобива специалност дентална медицина и обща хирургия. През 2006 г. създава и ръководи първата магистърска програма по маркетинг и комуникации в медицината и частната дентална практика към IULM University of Milan. От 2007 до 2013 г. работи като преподавател по орална хирургия във Факултета по дентална медицина към Vita-Salute San Raffaele University of Milan. Практикува орална хирургия и имплантология от 1992 г. в частния си дентален кабинет, намиращ се в центъра на Милано. От 2001 г. е ръководител на програмата по анатомична хирургия с дисекционна лаборатория в Института по анатомия към Medical University of Vienna в Австрия и Института по анатомия към University of Brescia в Италия. От 2008 г. е преподавател по анатомия във Факултета по медицина към University of Brescia.

Д-р Mauro Labanca живее и практикува в Милано. В интервю за Dental Tribune International международно известният специалист в сферата на денталната медицина споделя как настоящата пандемия се отразява върху денталния бизнес в Италия.

Д-р Labanca, каква е обстановката във вашата страна в контекста на кризата от SARS-CoV-2? Какви мерки са предприети и кога са въведени в сила?

Италия беше първата страна в Европа, която се сблъска с инфекцията, така че трябваше да се опитаме да разберем как се разпространява и трябваше да взимаме решения за това как да се справяме с нея, въпреки че имахме вече Китай за пример, по който да се водим. След първоначален период на несигурност министър-председателят наложи карантина, отначало в няколко малки града, а сега вече в цялата страна.

Какво влияние ви оказаха ограничителните мерки в професионален и личен план?

В професионален план доста, разбира се, предвид факта, че не работим въобще от 13 март. В личен план това се оказа една добра възможност да преоценя живота си и да осъзная, че можем да си позволим да забавим малко темпото без сериозни последствия.

Сега, когато практиката ви е затворена за рутинно лечение, правите ли нещо по по-различен начин, когато лекувате пациенти (по спешност), в сравнение с тогава, когато бе отворена?

Опитвам се да следвам официалните препоръки, но повече от добросъвестност, а не толкова защото усещам, че имаме нужда от тях. Предишните ми стандартни процедури бяха от моя гледна точка повече от достатъчни за предотвратяване предаването на инфекции.

По време на тази криза как оползотворявате времето си? Бихте ли споделили малко повече от вашия личен живот?

Продължавам да работя върху други въпроси, свързани по някакъв начин с моята работа, като например следене изпълнението на моите задължения в International College of Dentists и подготвяне на следващите ми лекции. Що се отнася до личния ми живот, имах възможността веднага да прочета една книга, която получих като подарък, и я намирам за много интересна. Също така имам възможността да слушам музика, да гледам филми и да преоткрия моите почти забравени умения на готвач.

Имате ли информация как се отразяват ограничителните мерки върху денталната индустрия в страната?

Нямам много информация за това, но смятам, че денталният пазар е доста засегнат, особено малките практики, на които най-вероятно ще им е много трудно след този период.

Никой не знае колко време ще продължи тази криза. Без значение дали ще е за дълго, или за кратко, смятате ли, че тя ще промени вашия бизнес и професията като цяло?

Честно казано, смятам, че ще бъде от полза за мен. Според мен много зъболекари с малки кабинети, онези с недотам високи етични норми на работа и съвременни професионални умения или тези, които не предлагат най-високото ниво на медицински услуги, няма да могат да оцелеят и просто ще трябва да затворят окончателно. Това ще рече, че оцелелите дентални кабинети ще имат повече пациенти, които да си споделят.

В лицето на такава криза добра идея е да помислим и може би да променим начина, по който живеем, към по-добро. Какви промени бихте искали да видите, че се случват?

Бих се радвал да видя някои промени, но съм и голям реалист относно човечеството. Случилото се е една невероятна възможност да преосмислим онова, което е важно в живота ни, като приятелите и това да ни остава време за самите нас – време за разговори вместо чат, време за срещи с хора вместо стоене в социалната мрежа непрекъснато. Но мисля, че хората много скоро ще се върнат към нормалното и дори може би ще е по-зле по отношение на всичките лоши навици преди това. Надявам се реалността да покаже, че не съм бил прав.