Лекарите по дентална медицина за обстановката около коронавируса по света: д-р Irineu Gregnanin Pedron от Бразилия

Лекарите по дентална медицина за обстановката около коронавируса по света: д-р Irineu Gregnanin Pedron от Бразилия

Д-р Irineu Gregnanin Pedron е специалист по пародонтология и имплантология. Той е независим изследовател и лектор във Факултета по дентална медицина на Universidade Brasil, Сао Пауло, Бразилия, и е автор на книгата Toxina Botulínica: Aplicações em Odontologia на португалски (Editora Ponto, 2016).

Наскоро в едно интервю за Dental Tribune International д-р Irineu Gregnanin Pedron, водещ специалист от Сао Пауло, сподели как кризата се отразява върху работата му като зъболекар.

Д-р Pedron, каква е обстановката във вашата страна в контекста на кризата от SARS-CoV-2? Какви мерки са предприети и кога са въведени в сила?

Тук, в Бразилия, живеем доброволно в социална изолация през последните две седмици. Съществуват политически несъгласия между федералното правителство и регионалното управление относно изолацията, но смятам, че по-голямата част от населението в Бразилия се адаптира към ограничителните мерки. През следващите няколко седмици (30 март – 12 април) се очаква достигането на най-високия брой смъртни случаи до този момент в страната ни в резултат на заболяването. Така че е изключително важно да се избягват всякакви социални контакти през следващите няколко седмици.

Какво влияние ви оказаха ограничителните мерки в професионален и личен план? Практиката ви затворена ли е и от колко време?

Частната ми клиника е затворена от две седмици. Работя там с моя баща и моя брат, както и с други зъболекари. Във Факултета по дентална медицина на Universidade Brasil провеждаме своите занятия и дейности онлайн. Лично аз се опит­вам да се възползвам от това време, за да поддържам своето психологическо и емоционално равновесие.

Сега, когато практиката ви е затворена за рутинно лечение, правите ли нещо по по-различен начин, когато лекувате пациенти (по спешност), в сравнение с тогава, когато бе отворена?

За съжаление, не можем въобще да приемаме пациенти. Някои пациенти се свързаха с нас по спешност, например за сваляне на временна конструкция, но тъй като повечето хора не напускат дома си и препоръките са да избягваме максимално социалните контакти, ние консултираме пациентите по телефона и ги съветваме да посетят спешния кабинет в болницата, когато няма друга възможност за разрешаване на техния проблем.

По време на тази криза как оползотворявате времето си?

Освен преподавателската дейност, която споменах вече и която продължавам да правя онлайн, посветил съм се също на моите проучвания. Използвам това време основно за писане на научни статии.

Имате ли информация как се отразяват ограничителните мерки върху денталната индустрия в страната?

За съжаление, кризата засяга всички слоеве. Зъболекарите не могат да практикуват и да лекуват пациенти. Те не предоставят медицински услуги и следователно нямат приходи и не използват продукти. Вследствие на това се засягат и дистрибуторите на дентални материали и те не извършват продажби. Във Факултета по дентална медицина на Universidade Brasil студентите са принудени да карат часовете си онлайн, за да могат да продължат своето обучение. Това е един нов начин за преподаване и учене, към който университетите имаха съвсем малко време да се адаптират в сегашната обстановка. Те правят всичко възможно, за да се приспособят и да предлагат същото качество на обучение, каквото предоставят на студентите и в университета. За съжаление, доста хора губят работата си и са освободени от длъжност.

Никой не знае колко време ще продължи тази криза. Без значение дали ще е за дълго, или за кратко, смятате ли, че тя ще промени вашия бизнес и професията като цяло?

Според мен кризата ще е за кратко. Вероятно времето ни за възстановяване тук, в Бразилия, ще бъде по-дълго. Кризите носят след себе си нуждата от обновяване, промяна и растеж. Добре е да използваме този момент за размисъл, развиване на идеи, създаване на бъдещи проекти, подобряване на климатичните промени, вдъхване на оптимизъм у хората около нас и да се опитаме да окажем влияние върху хората за едно по-добро бъдеще след COVID-19.

В лицето на такава криза е добре да помислим и може би да променим начина, по който живеем, към по-добро. Какви промени бих­те искали да видите, че се случват?

Покрай тази криза забелязвам, че средностатистическият човек изглежда по-загрижен за другите, по-малко егоист и повече алтруист. Доброволното ограничаване на социалните контакти е доказателство за това. По-голямата част от хората остават вкъщи и с това допринасят за ограничаване разпространението на вируса. Вярвам, че тази криза ще изиграе важна роля в промяната на социалните и здравословните навици на човека. Ще извлечем ли полза от тази криза? Силно се надявам да е така.