Лекарите по дентална медицина за обстановката около коронавируса по света: д-р Gianluca Plotino от Италия

Лекарите по дентална медицина за обстановката около коронавируса по света: д-р Gianluca Plotino от Италия

Д-р Gianluca Plotino завършва дентална медицина през 2002 г. в Università Cattolica del Sacro Cuore в Рим, Италия, и защитава докторска степен през 2009 г. Управлява частна практика, специализирана в ендодонтията и ресторативното лечение, в Рим.

Д-р Gianluca Plotino от Рим представя своето виждане относно вируса в интервю за Dental Tribune International.

Д-р Plotino, каква е обстановката във вашата страна в контекста на кризата от SARS-CoV-2? Какви мерки са предприети и кога са въведени в сила?

След първоначалното обявяване на някои червени зони в северната част на страната Италия се намира в пълна карантина от 9 март с изключение на някои дейности и тези мерки ще продължат минимум до 3 май. Все още не знаем дали ще бъдат удължени и кога ще започне постепенното повторно откриване на бизнес дейностите. Спазването на социална дистанция все още си остава най-важната превантивна мярка за ограничаване разпространението на вируса.

Какво влияние ви оказаха ограничителните мерки в професионален и личен план? Практиката ви работи ли все още и в случай че е затворена, от колко време?

Моята клиника е затворена от началото на карантината, като работи само за спешните случаи. Все още е затворена, като се грижим за нуждите на пациентите по телефона и изписваме рецепти за медикаменти при нужда, с малки изключения. Лично за мен това положение е доста ограничително, тъй като съм затворен вкъщи повече от месец и това изглежда доста странно и непознато за някой като мен, който пътува по света почти всяка седмица.

Сега, когато практиката ви е затворена за рутинно лечение, правите ли нещо по по-различен начин, когато лекувате пациенти (по спешност), в сравнение с тогава, когато е отворена?

Общо взето, за момента не преглеждаме и не лекуваме пациенти. При спешните случаи обръщаме особено внимание на превенцията и предотвратяване разпространението на инфекцията, също така спазваме всички препоръки на експертите по отношение на превенцията. Това ще рече, че сме променили напълно нашите навици, а това оказва огромно въздействие както върху времето за манипулациите и ергономията на нашата работа, така и върху финансите.

По време на тази криза как оползотворявате времето си?

Уча доста, като следвам някои от многобройните уебинари, които се провеждат, и пиша нова книга по ендодонтия. Освен това съм доста натоварен с моя нов образователен проект онлайн – endo channel by Gianluca Plotino, който съществува от края на миналата година и който, разбира се, представлява една страхотна възможност за обучение на зъболекари, особено в сегашните условия на ограничение. Работата ми е страст и хоби, така че свободното ми време е посветено предимно на нея, но също така се наслаждавам на времето, прекарано у дома с моето семейство.

Имате ли информация как се отразяват ограничителните мерки върху денталната индустрия в страната?

Пазарът за дентални материали е изцяло в застой. Компаниите и производителите се опитват да се справят със ситуацията, но все още не знаем какви официални протоколи ще бъдем задължени да спазваме, когато ще можем отново да се върнем на работа. Затова чакам да видя как ще се наложи да бъде реорганизирана моята клиника.

Никой не знае колко време ще продължи тази криза. Без значение дали ще е за дълго, или за кратко, смятате ли, че тя ще промени вашия бизнес и професията като цяло?

Това е сигурно: нищо няма да бъде същото както преди. Както казах, ще трябва да реорганизираме нашата практика заради кризата. Още повече ще трябва да се справим с икономическата криза, която възниква от това положение.

Може да се надяваме, че в лицето на такава криза би било подходящо да размислим и може би да променим начина, по който живеем, към по-добро. Какви промени бихте искали да видите?

Надявам се, че след това ужасно събитие ще бъдем много по-насочени към това да си помагаме един на друг. Италия е страхотна страна; този период ще отмине и ние ще се върнем към нормалното си състояние и към това да сме най-доброто място в света!