Конгрес по време на пандемия – възможно ли е това?

Oт 15 до 17 октомври 2020 г. в най-модерния конгресен център на Балканите – Millennium Sofia Grand Hotel, ще се проведе тринадесетото издание на Sofia Dental Meeting

В една от най-странните години в съвремието ни една група от непоправими ентусиасти продължава да се инати и да се опитва да направи невъзможното – да организира присъствен конгрес по време на пандемия. Всички големи световни конгреси са отложени, отменени или прехвърлени в дигитален формат. Единствен от семейството на големите научни конференции SDM не бе отложен и не премина изцяло в дигитален формат.

Ежедневно ни звъняха колеги, лектори и организатори от цял свят, за да питат дали наистина сме толкова луди, че да се опитваме да проведем конгрес в тези времена.

Отговорът явно е – да… и не само това. Точно в тази невъзможна ситуация ние имахме смелостта да сменим мястото, научило се почти само да организира конгреса в последните 12 години. Познатият до болка хотел „Рамада“ бе заменен с най-новия и модерен петзвезден „Милениум София Грандхотел“.

Разбира се, както може да се очаква, пътят не е лесен… България влезе в червения списък на много страни, които налагат карантина на гражданите си, които се връщат от родината ни. Това възпрепятства физическото присъствие на много от чуждестранните ни лектори. Не се отказахме и поканихме повече известни български лектори, създадохме дигитална платформа, на която чуждестранните лектори ще могат на живо да излъчат лекциите си, за да се задават и въпроси. Направихме интерактивни кръгли маси, дискусионни теми, като например в рамките на един час ще бъдем на кафе с д-р Гюрел, който ще отговаря на клинични въпроси, зададени му от колеги. Едно от най-очакваните събития е половин ден с Асоциацията по пародонтология, което ще позволи на нейния амбициозен президент доц. Коцилков да направи много динамична и ползотворна програма, както и да бъде избран най-добрият пародонтологичен случай за 2020 г. С интерес очакваме и форума на Балканската асоциация по естетична медицина, която ще представи разнообразна програма на живо с демонстрации и лекции. Имената в програмата тази година отново са впечатляващи – д-р Ото Цур ще представи най-новите си изследвания в управлението на меките тъкани, лекциите на д-р Паскал Мание за изцяло керамични конструкции винаги са ни вдъхновявали, надяваме се и сега да бъде така, д-р Стефан Куби, д-р Валтер Девото, д-р Марко Ронда, проф. Нитцан Бичачо и д-р Мирела Ферару и много други познати и не толкова познати у нас лектори ще представят своите разсъждения в областта си. Очакваме с интерес и ендодонтските лекции. Отличните отзиви от българския панел миналата година ни вдъхновиха да го организираме отново и ни амбицираха да бъде още по-атрактивен.

Клиничните демонстрации на живо на разнообразни теми са включени в основната конгресна такса. Операторите са доказани специалисти в област­та си – д-р Иван Чакалов ще демонстрира еквилибриране на оклузията, доц. Коцилков и доц. Димитър Филчев – авторската си концепция за поставяне на импланти в участъци с липсваща кост и управление на меките тъкани; традиционната демонстрация на д-р Венцеслав Станков за имплантологично лечение в естетичната област; д-р Димитър Костурков ще демонстрира eндодонтско лечение в едно посещение с изцяло машинен протокол, а д-р Бончев – композитни възстановявания.

Панелът „Дамите в денталната медицина“ също е много любопитен, тъй като бяха поканени атрактивни лектори от нежния пол, които набират все по-голяма популярност.

Допълнителен бонус за всички участници на живо, чиято бройка тази година е лимитирана до 400, е възможността в рамките на две седмици след СДМ да гледат онлайн всички лекции от конгреса. Същото важи, разбира се, и за участ­ниците в онлайн излъчването. Ще се организира и ежегодното дентално изложение, на което ще участват водещите фирми, представяйки най-новите си продукти.

Социалната програма, която е неразделна част от конгреса, и този път ще бъде на ниво – освен коктейла на откриването, който ще се състои в хотела и е включен в основната такса, ще се осъществи и традиционната Sofia Dental Night, която ще се проведе в бара на последния етаж на „Милениум София Гранд­хотел“.

Надяваме се в рамките на тези три дни сърцето на нашето съсловие отново да затупти в ритъма на SDM и да забравим всички проблеми, затрупващи ежедневието ни. Да се срещнем на живо и да си поговорим… за зъби.

Предишна публикация
Следваща публикация