Иновативната имплантологична система Biometric. клиничен случай

Създателят на системата Biometric – д-р Timo Paberit, кoйто ще посети България на 30-31 март, за да презентира лично своята разработка с лекция и практически курс (подробности вижте на дясна страница), разказва историята на раждането на имплантологичната система и представя приложението ù с клиничен случай

Работил съм през последните 20 години с различни имплантологични системи. Направих следдипломното си обучение в университета „Гьоте“ във Франкфурт, Германия, и имах възможността да продължа в Южна Корея, Азия. Тези университети имат както много сходни черти, така и се различават по някои идеи и принципи. Опитах се при оформянето на моята практика да взема най-доброто и от двете места, но винаги най-ключовият въпрос е бил свързан със самия имплант. Изпробвал съм различни имплантологични системи и всички те имат предимства и недостатъци.

От идея към реалност

Преди около 6 години започнах да проучвам дали е възможно да се създаде такъв дизайн на импланта, който да съчетава всички най-ценни качества в едно. Трябва да бъде лесен за употреба, същевременно да бъде надежден и да дава възможност за различни протетични решения. CAD/CAM системите навлязоха на пазара и си дадох сметка колко възможности те биха предоставили на денталните лекари, включително в областта на имплантологията. Имплантната система, която използвах по това време, не можеше да се приложи към всички платформи и настъпваше голямо объркване при напасването към различните устройства и концепции. И в днешно време продължава да има разминавания между различните скенери и софтуерни платформи. Много често на нас като зъболекари ни е трудно да бъдем в крак с компютърните технологии, техническите параметри и освен това да си правим финансови планове и да преценим целесъобразността от парична гледна точка.

Започнахме да събираме идеи от колегите ни, аз използвах и моя личен опит, за да изготвя първоначална концепция, и установих, че това изобщо не е лесна задача. Някои идеи не бяха приложими, освен това са нужни изключителни познания, за да се изготви безопасен за употреба продукт. Въпреки това ми беше любопитно и имах голямото желание да се задълбоча и да не се отказвам. Ние създадохме концепция, при която всеки малък детайл бе внимателно изпипан и проверен и която има предвидени решения за всички клинични ситуации, като същевременно гарантира дългосрочни добри резултати. Системата е съвместима с основните CAD/CAM системи и предвиждаме още редица нововъведения.

Произвеждането на медицински стоки се подчинява на много и различни регулации и трябва да бъде стриктно контролирано. Ние осъзнаваме отговорността и фокуса, насочен главно към качеството на продукта. За да постигнем максимално висок стандарт, използваме суровини от Германия. Инженерният ни отдел се намира в Инчон, Южна Корея, а производството се извършва също в Южна Корея, Дегу. Корейските традиции в производството отговарят на нашата философия, освен това корейците са много креативни. Имплантите биват проверени от инженерния екип, след което биват тествани още два пъти. Ние сме толкова сигурни в качеството на нашите продукти, че им даваме доживотна гаранция, както правят и повечето водещи компании на пазара.

Името Biometric означава, че събираме биометрични индивидуални данни от пациента, от човешкото тяло. На всяка форма и всеки размер може да бъде направено дигитално копие, което се нарича рамка. CAD/CAM технологиите ще завладеят имплантологията навсякъде по света, но като на всяко нововъведение им е нужно време. Когато Тесла създаде първата електрическа кола, малцина вярваха, че е възможно тя да разтърси автомобилната индустрия и да бъде бъдещето на придвижването. Нужно бе само малко време и вече всички сме наясно какви коли ще използваме в бъдеще. Това е въпрос само на време. Сега всички големи компании в автоиндустрията се стремят да са напредничави и да произвеждат електрически коли.

Същото ще се случи и в имплантологичната сфера. Интраоралните скенери се развиват все повече и повече, започват да наподобяват фотографии и не се нуждаят от пудра за взимане на дигитален отпечатък. Сравнително лесно е да се сканира цяла зъбна дъга, макар и първоначално да изглежда сложно. Слуховете и мненията често се основават на грешки, допуснати поради човешкия фактор. Но е само въпрос на време скенерите да станат по-интуитивни и по-малко да се влияят от човешкия фактор. Може би всички процеси ще бъдат роботизирани един ден? Дори сканирането, планирането, хирургичните интервенции и лабораторната работа? Кой знае? Нашата цел в Biometric е да се стремим към бъдещето като ви предоставяме разумни решения, които да улеснят живота ви.

Например титаниевата основа и надстройката за сканиране – те гарантират по-точно пасване към всяка протетична конструкция, тъй като блокчетата с изходния материал също са преформирани и имат перфектна адаптация. Това прави протетичния протокол много по-лесноприложим, тъй като е възможно циментирането да се извърши в лабораторни условия при сухо работно поле. Освен това по-малко приготовления трябва да бъдат направени, за да се изготви протетичната конструкция. Само избери подходящата дължина на титаниевата основа, прикачи импланта и сканирай. Това е! Няма нужда от отпечатъчни материали, гипсови модели, гингивални маски и т.н. Всичко това е вече история.

Денталният работен процес е изцяло компютризиран и вярвам, че в бъдеще отпечатъчните материали ще се използват все по-рядко. Системата Biometric позволява на денталния лекар да използва дигитализиран работен протокол по време на планирането, поставянето на зъбни импланти и изготвянето на протетичната конструкция. Дори нещо повече – в момента разработваме концептуална платформа, която ще улесни общуването и която ще ни помага да обучаваме начинаещи имплантолози много по-лесно от преди!
Пожелавам ви съвместно бъдеще с Biometric и ви каня да се присъедините към следващото поколение в имплантологията!

Характеристики на имплантологичната система Biometric

Платформата на нашите импланти може и да ви изглежда сходна с тази на другите системи, но не е! Погледнете фигура 1. Има 3-градусова връзка тип морзов конус с индексиращ шестоъгълник. Фиксиращата повърхност на коничната връзка е удивителна и дава най-добрата, устойчива срещу бактерии и стабилна връзка между имплант и надстройка (фиг. 2).

Системата включва и специален уред за отстраняване на надстройки, който позволява денталният лекар да свали надстройка или завинтваща се върху надстройката коронка, без да уврежда фиксиращите елементи. Добрата връзка тип морзов конус е водещият фактор за избягване на бактериалната контаминация между детайлите, а според резултатите от теста на Zipprich също така предотвратява всмукването на течности между импланта и надстройката по време на функция. Освен това спомага да се избегнат механични усложнения като разхлабване на надстройката или нейното счупване, понеже този винт е само за активация на връзката тип морзов конус, но не и за задържане на надстройката.

Повърхностното третиране на импланта включва класическата SLA обработка, включваща песъкоструене и киселинно ецване (фиг. 3). Имплантната повърхност е изследвана под електронен микроскоп и резултатите са сравними с тези на водещите имплантни системи. Има тънък оксиден слой върху повърхността на нашите импланти, а повърхностната микроструктура е идеална за прикрепянето на костни клетки и създаването на плътен контакт между импланта и костта.

Biometric имплантите имат още една важна характеристика – тяхната платформа е с различна грапавост. Това благоприятства разрастването на костта, но същевременно лесно може да се почисти и модифицира в случай на периимплантит. В случай на периимплантит грапавата повърхност и агресивната резба пречат на остеоинтеграцията. Биофилмът лесно може да се сформира и да доведе до умерен или агресивен периимплантит. Ние вярваме, а и имаме научни доказателства, че модифицираната повърхност намалява риска от усложнения като периимплантита и може лесно да бъде полирана и изчеткана от денталния лекар с цел деконтаминация и реинтеграция.
Имплантната система е проектирана да бъде самокондензираща (фиг. 4). Това означава, че благодарение на прогресивния коничен дизайн и агресивната резба може да бъде постигната отлична първична стабилност, което от своя страна е важно при имедиатното натоварване, както и за бързата остеоинтеграция. Плътният контакт между импланта и костта е от водещо значение за добрата първична и вторична стабилност. Някои автори твърдят, че само агресивната резба може да гарантира добра първична стабилност.

Ние от Biometric вярваме и имаме и клинични доказателства, че е по-скоро въпрос на прогресивност на коничния дизайн и на резбата, а не толкова на дълбочината на нареза. Твърде дълбоките нарези са опасни за кортикалната кост, понеже кондензираната кост има бедна васкуларизация, което може да доведе до костна загуба в цервикалната зона. В допълнение към това първоначалният контакт с костта може да е незадоволителен – ще отнеме много време, преди костта да прорасне в дълбоката резба, и въпреки добрата първоначална стабилност бъдещето е несигурно и след известно време такъв имплант може да се окаже неуспешен. Доказали сме, че нашият дизайн благоприятства както първичната, така и вторичната стабилност. Предлагаме и инструменти, които позволяват по-малка компресия при по-ригидна кортикална кост.

Особено в естетичната зона височината на костта и наличното пространство за меките тъкани са от критична важност за постигане на приемливи и дългосрочни резултати. Надстройките и другите компоненти могат да заемат твърде много място, а според правилото на Tarnow имплантите не бива да се поставят на разстояние, по-малко от 3 мм един от друг. Нашата концепция ще спести повече пространство за меките тъкани и костта и ще позволи на имплантолозите да се справят дори в по-сложни ситуации, когато имплантите трябва да се поставят на разстояние, по-малко от 3 мм. Доброто състояние на костта е от ключово значение за добрата мекотъканна поддръжка, което означава, че ако позволим на костта да се разрасне върху прагчето на импланта, това ще осигури идеална поддръжка на меките тъкани и освен това ще трябва да предвидим достатъчно място както за костта, така и за венеца. Фигура 5 изобразява разликата между различните имплантни концепции.

Фиг. 6а-в Съвместимост с CAD/CAM системите и техните протетичните решения.

Името Biometric подсказва, че нашата система е предвидена за дигитализиран работен процес (фиг. 6). Всички традиционни отпечатъчни методи с трансфер с отворена или затворена лъжица са също приложими, но фокусът е върху дигитализирания работен процес. Оздравителните надстройки, които могат да бъдат сканирани, и идеята за титаниевата основа спомагат да се избегне вземането на отпечатък и облекчават процедурата за пациента. Най-голямото предимство на тази концепция е, че надстройката и короната пасват максимално добре една към друга, понеже свързващите елементи са предварително изготвени от Biometric и от Ivoclar например (E-MAX CAD предварително изготвени блокчета с отвор за титаниевата база).

Това предотвратява възможността за поява на микропроцеп между титаниевата основа и короната, което гарантира стабилна и защитена от бактерии връзка. Ако циментирането се извърши при сухи условия извън устата и ако се използват специално предвидените за целта цименти, какъвто е Ivoclar Multilink Hybrid Abutment циментът, можем да бъдем сигурни, че сме направили възможно най-доброто за постигане на чиста връзка. Това е от критична важност за дългосрочния успех. Излишъците от цимент биват отстранени в лабораторията и адаптацията се проверява преди натоварването на импланта.

Фигура 7 представя един нагледен клиничен пример на единичен имплант в дисталната зона.

error: Съдържанието е защитено!