ALL THAT DIGITAL. Дигиталните технологии – имаме ли времето да се учим да ги използваме?

All that digital. Дигиталните технологии – имаме ли времето да се учим да ги използваме?

Живеем в свят, в който технологиите се развиват със скорост, с която ни е трудно да ги настигнем и да бъдем винаги в крак с тях.

Разполагаме с дигитална рентгенография, дигитална панорамна рентгенография, CBCT, CAD/CAM, интраорални камери, стереолитография и 3D принтиране, направлявана хирургия със статична и динамична навигация, роботизирана навигация и хирургия и изкуствен интелект, който оставя своя отпечатък на денталната сцена. Компютрите стават все по-бързи и с по-мощни графични процесори, което води до екрани със зашеметяваща резолюция. Имаме камери с 50+ MP на телефоните си и най-новото поколение на Apple – iPhone 11 има дори 3 камери! Интернет има навсякъде с Wi-Fi достъп на все по-голяма скорост, за да изпращаме информация навсякъде по света за части от секундата, което ни дава възможност за видеочат на мига през смартчасовниците, телефоните, таблетите и компютрите ни.

Без значение каква е технологията, тя ще продължи да се развива и да става неизменна част от обществото. Съществуват обаче проблеми в опита да смогнем с бързите темпове на промяната. Как да свикнем с тази невероятна технология? Как да наложим тези промени в ежедневната ни практика? Съществуват ли достатъчно възможности за обучение, които да ни научат как да използваме правилно и да изпитаме ползите от най-новите и най-смелите технологии? Имаме ли достатъчно време за учене?

Безспорно появата и инкорпорирането на 3D-образното изследване и софтуера за интерактивно планиране на лечението са дали на клиницистите ново средство за по-добра диагностика, защото можем да визуализираме и изследваме анатомията на пациента далеч по-добре, отколкото някога сме могли, със средствата за 2D-образното изследване. Инкорпорирането на интра­оралните камери позволява на клиницистите да дигитализират оралната среда и да сливат информацията с DICOM данните от CBCT скенера – една синергия, която значително подобрява диагностичния процес. Можем да взимаме тази информация и да експортираме данните в CAD системата, за да изследваме виртуално оклузията и да изработваме възстановявания или хирургични водачи чрез фрезоване или 3D принтиране. Почти всяка година на пазара се появява ново устройство. Истинският въпрос е не колко мощна е технологията, а кой ще ни научи как да я използваме правилно и дали можем да отделим достатъчно ценно време, за да учим. Трябва да не забравяме, че не компютрите взимат решенията; това е комбинация от клиничен опит, въображение и използване на технологиите, които ни помагат да вземаме осъзнати решения за нашите пациенти.

Целта на нашата медия е да предостави платформа за разпространяване на знанията. Ние ценим високо труда на всички наши автори, но също и факта, че читателите ни отделят време да четат и възприемат прекрасната работа, която авторите споделят във всеки от нашите броеве.

Знанието е един от най-важните ключове към успеха и е необходимо да отделяме време, за да сме в крак с прогреса.

Приятни минути с първия ни брой за 2020 г.